Geen categorie

Lucas van Leyden en de renaissance

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Lucas van Leyden, Laatste Oordeel (detail), 1526-27, Museum De Lakenhal.

Waar anders dan in Leiden kan een grote tentoonstelling over Lucas van Leyden worden gehouden? Museum De Lakenhal in die stad presenteert, in samenwerking met het Rijksmuseum, de grootschalige expositie Lucas van Leyden en de Renaissance. Aan de hand van ruim 250 werken van hem en tijdgenoten wordt Van Leydens belangrijke positie binnen de renaissance in de Noordelijke Nederlanden geschetst.

De Leidse kunstenaar Lucas van Leyden (ca. 1494-1533) was in heel Europa beroemd vanwege zijn grafisch werk. Zijn prenten vielen op door de verfijnde gravuretechniek en vertellende kwaliteit. Naastenliefde, losbandigheid, zedeloosheid en vrouwenlisten waren favoriete thema’s. Na 1520 ging Lucas zich meer richten op de schilderkunst. Hij maakte niet alleen altaarstukken, maar ook schilderijen met alledaagse onderwerpen.

Albrecht Dürer (1471-1528) was van grote betekenis voor Van Leydens ontwikkeling. De twee grootmeesters ontmoetten elkaar in 1521 in Antwerpen. Ze wisselden een groot aantal prenten uit en Dürer tekende een portret van Lucas. Onder invloed van Dürer legde Van Leyden zich toe op nieuwe onderwerpen als het portret en het menselijk naakt. Aan de hand van prenten en schilderijen met vergelijkbare thema’s als de Heilige Hieronymus is de dialoog tussen Lucas en Dürer in de tentoonstelling zichtbaar.

Behalve van Dürer omvat de tentoonstelling werk van andere internationaal bekende kunstenaars, zoals landschapsschilder Joachim Patinir uit Antwerpen en de Italiaanse graficus Marcantonio Raimondi. Twee van Van Leydens stadsgenoten, Aertgen van Leyden (niet de broer van) en Cornelis Engebrechtsz zijn vertegenwoordigd met indrukwekkende drieluiken. En Van Van Leyden zelf worden, onder meer, voor het eerst de drie beroemde altaarstukken Laatste Oordeel, Dans om het gouden kalf en Christus geneest de blinde van Jericho samen getoond.

Lucas van Leyden en de Renaissance, t/m 26 juni in Museum De Lakenhal, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Share