Geen categorie

Jonge kunstenaar Degann exposeert in Casablanca

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second
Degann, 6 (uit de serie I do not know), 2016.

Voor de jonge Nederlandse kunstenares Degann (pseudoniem van Anne de Groot) begint 2018 alvast goed. Ze is een van zes internationale kunstenaars van wie de Marokkaanse galerie Dasthe-Art Space and Agency in Casablanca in januari werk toont in de tentoonstelling State(ment)s of Contemporary Painting.

Tekst: Evert-Jan Pol

Mentale kwetsbaarheid en vergankelijkheid zijn centrale thema’s in het werk van Degann (1989). Dat resulteert in opvallend werk; haar mensfiguren komen altijd met een twist. Haar eerste serie, Imperfections, bestond uit portretten van één een dezelfde vrouw, die tijdens het poseren haar gezicht tegen een glasplaat drukte. Ook haar meer recente werk springt in het oog.

De reeks I do not know, uit 2016, toont per schilderij een kaal fantoomachtig hoofd (in één geval negen hoofden) tegen een egale achtergrond in één kleur. De aanwezigheid van verder slechts één enkel ander detail (bijvoorbeeld een stoel) geven de werken een extra bevreemdend effect.

Deze uit acht olieverfschilderijen bestaande serie zal, samen met nog een andere serie, deel uitmaken van de expositie in Casablanca. Die, zoals de titel State(ment)s of Contemporary Painting aangeeft, onderzoekt hoe het met de hedendaagse schilderkunst gesteld is. Dat doet de tentoonstelling met werk van zes kunstenaars met ieder een geheel eigen stijl.

Werk van Degann, uit de serie Story of I.

Degann is trots dat galeriehouder Yasmine Laraqui haar koos als een van de zes. “Yasmine stuurde mij een mail omdat ze via via mijn website had gezien. Dolenthousiast kreeg ik een email waar ze mij uitnodigde voor een skypegesprek. Na een heerlijk gesprek hang ik nu in januari in haar galerie.”

Voor Degann is het haar eerste expositie bij een galerie buiten Europa. Waar ze ook nog zal deelnemen aan een kunstenaarsgesprek, samen met alle andere vertegenwoordigde kunstenaars. “Het is allemaal een groot avontuur”, aldus Degann. “Ik vind het spannend maar ook heel leuk. En ik ben ook heel benieuwd naar Casablanca.”

State(ment)s of Contemporary Painting, 4 t/m 30 januari 2018 bij Dasthe-Art Space and Agency, Casablanca, Marokko

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share