Geen categorie

Vroegste werk Jheronimus Bosch even terug in Den Bosch

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second
Jheronimus Bosch, De Aanbidding der Koningen, 1475, Metropolitan Museum of Art, New York.

Het vroegst bekende werk van Jheronimus Bosch is tijdelijk weer terug in de stad waar de schilder het maakte. De Aanbidding der Koningen uit 1475 maakt deel uit van de tentoonstelling Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen, die morgen opent in Het Noordbrabants Museum.

De tentoonstelling zoomt in op de fascinatie van Bosch met het thema Driekoningen. De meester verbeelde het onderwerp ten minste drie keer. Twee van deze schilderijen zijn bewaard gebleven. Een daarvan bevindt zich normaal in het Metropolitan Museum of Art in New York en keerde tijdelijk terug naar de stad waar Bosch woonde, werkte en in 1516 overleed.

Het paneel is het startpunt van zijn oeuvre en het vertrekpunt van de tentoonstelling. Daarin krijgen bezoekers inzicht in de invloed van de beeldtaal van Bosch op zijn navolgers, de inspiratie die de meester haalde uit het dagelijks leven in Den Bosch en de laatmiddeleeuwse werkplaatspraktijk.

De tentoonstelling baseert zich op de bevindingen van het Bosch Research and Conservation Project II (BRCP II). Dit is een voortzetting van het onderzoeksproject dat sinds 2010 een groot aantal schilderijen uit het oeuvre van Bosch intensief heeft bestudeerd en dat ten grondslag lag aan de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie in 2016. Sinds 2017 is de nadruk van het onderzoek verschoven naar de werken van Bosch’ navolgers.

In dit kader onderzocht het BRCP II het meest gekopieerde schilderij van Bosch, het drieluik De Aanbidding der koningen uit het Prado in Madrid, en zeven kopieën. Een van de bevindingen van het BRCP II is dat drie vroege varianten mogelijk al in de werkplaats van Bosch zijn ontstaan. Twee van deze werken, uit de collecties van The National Trust in Engeland (Petworth House en Upton House), zijn te zien in de tentoonstelling.

Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen, 1 december 2018 t/m 10 maart 2019 in Het Noordbrabants Museum, ’s‑Hertogenbosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share