Geen categorie

Grrrom!, een beestachtig leuke tentoonstelling

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Recensie

Normaal zitten ze achter slot en grendel, de ‘dieren’ uit het Groninger Museum. Zo niet de komende maanden; voor even zijn ze zo vrij als een vogel. Ze schitteren in de vrolijke expositie Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

David Linares, Zonder titel, 1989, Groninger Museum.

Creaturen van diverse pluimage bevolken de kunstzinnige dierentuin in het museum. Van welbekende lieftallige viervoeters tot wonderlijke fantasiewezens. In de zalen is het een beregezellige beestenboel.

Veel dieren zijn gevangen in een schilderij, tekening, op een foto of keramiek. Andere staan op eigen benen en zijn opvallende verschijningen. De witte kogelvrije olifant springt al van ver in het oog. En de kleurrijke Mexicaanse monsters zitten ook nooit om aandacht verlegen. En zo eng zijn ze niet, want zelfs kinderen vinden hen leuk.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Paul Perry, Body Armour, 1994, Groninger Museum.
François Thango, De grote jacht (detail), ca. 1965-70, Groninger Museum.
Walter Dahn & iří Georg Dokoupil, Muurschildering met dieren en zelfportretten (detail), 1984, Groninger Museum.
Otto Eerelman, Twee spelende jonge St. Bernardhonden, Groninger Museum.

Gezien de grote diversiteit aan materialen zijn dieren bij veel kunstenaars graag geziene gasten. Alle dieren? Nee, dat toch niet. Opmerkelijk is het kleine aantal katten; ik telde er slechts drie.

En dat valt op, want je kunt tegenwoordig geen beeldscherm aanzetten of er rolt wel een kattenplaatje uit. In de kunsten is die trend blijkbaar nooit echt doorgedrongen. Of het Groninger Museum houdt niet zo van kattenkunst, dat kan natuurlijk ook.

Rémy Blanchard, Als de kat slaapt, dansen de muizen (detail), 1982, Groninger Museum.

En misschien is het juist wel goed dat de poezelige huisvriendjes eens een keer niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Zij hadden immers vorig jaar al hun eigen tentoonstelling in de Kunsthal. Nu is het tijd voor andere leden van het dierenrijk om in de schijnwerpers te staan. Kom maar van stal, majestueuze leeuw, edel paard, snoezige puppy, roze dinosaurus en oer-Hollandse koe! Samen staan ze garant voor een beestachtig leuke en zeer gevarieerde familietentoonstelling.

Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje, t/m 31 maart 2019 in het Groninger Museum, Groningen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share