Geen categorie

Drie musea werken samen voor expositie groepsportretten

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Nieuws

Amsterdam Museum, Hermitage Amsterdam en het Rijksmuseum hebben de handen ineen geslagen voor een vaste tentoonstelling van meer dan dertig enorme groepsportretten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Het is voor het eerst dat zoveel groepsportretten van deze omvang bijeen worden gebracht. De expositie, met werktitel Gallery of the Golden Age is vanaf eind november te zien in de Hermitage.

Nicolaes Eliasz Pickenoy - Maaltijd van schutters van de compagnie van kapitein Jacob Backer en luitenant Jacob Rogh,1632, collectie Amsterdam Museum.

Rembrandts Anatomische Les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder anderen Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn enkele voorbeelden van topstukken die te zien zullen zijn. Door hun enorme omvang worden de werken uit de collectie van Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zelden tentoongesteld, en al helemaal niet tegelijkertijd.

Dit soort groepsportretten waren toen ze gemaakt werden al uitzonderlijke schilderijen: in tegenstelling tot omliggende landen werden in Nederland niet alleen edelen en geestelijken op dergelijke grote panelen of doeken geportretteerd. Ook de burgerij viel deze eer al vroeg ten deel. Vaak ging het om burgers die een bestuurlijk rol vervulden in de stad, als schutters of regenten.

“Met dit project gaat een lang gekoesterde wens in vervulling”, verklaart Paul Spies, directeur van Amsterdam Museum. “Het gaat hier om echte topstukken uit de collectie van de stad Amsterdam, die door hun enorme omvang lastig te presenteren zijn. Deze samenwerking maakt ze op een prachtige manier toegankelijk voor alle Amsterdammers en toeristen uit binnen- en buitenland.” De groepsportretten krijgen een plek in het zeventiende-eeuwse gebouw van Hermitage Amsterdam, dat dus stamt uit de tijd waarin een deel van de schilderijen werd gemaakt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share