Geen categorie

Zeven ton voor Nijntje

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Nieuws

Ze wordt volgend jaar pas zestig, maar gisteren al kreeg Nijntje een bijzonder verjaardagscadeau. Haar huisvester, het Centraal Museum in Utrecht, ontving 700.000 euro van de BankGiro Loterij.

Standbeeld van Nijntje, gemaakt door Marc Bruna, op het Nijntje Pleintje in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

Het gebruikt een deel van de bijdrage voor de verbouwing van het recht tegenover het museum gelegen Dick Bruna Huis. Dit wordt volledig omgebouwd tot een interactief doemuseum voor kinderen en hun (groot)ouders. Bovendien wordt het atelier van Nijntjes geestelijk vader Dick Bruna aangekocht en ondergebracht in het Centraal Museum.

Het museum kreeg het bedrag gisteren tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Meer musea werden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam verblijd met een financiële bijdrage. Huis Doorn kan 450.000 euro tegemoet zien. Die subsidie steekt het in de verbouwing van de keizerlijke garage tot tentoonstellingspaviljoen. In augustus, precies een eeuw na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, opent daar de expositie Nederland neutraal, maar niet afzijdig. Huis Doorn, ooit de laatste woonplaats van de laatste Duitse Keizer, Wilhelm II, wil uitgroeien tot dé plaats van herinnering van de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven, dat al sinds 2007 jaarlijks een vaste bijdrage krijgt van de loterij, kan rekenen op een extra schenking van 596.500 euro. Dit  bedrag is bedoeld om het museum bereikbaar te maken voor een aantal bijzondere doelgroepen: mensen met een visuele en auditieve handicap en mensen die langdurig ziek zijn of in een verzorgingstehuis verblijven. De komende drie jaar gaat het Van Abbemuseum onder de naam Special Guests activiteiten organiseren voor deze groepen.

NEMO in Amsterdam krijgt bijna een miljoen euro. Het wetenschapsmuseum wil het dak van het markante groene gebouw transformeren tot een stadsplein. Op het plein komen negen sculpturen die reageren op zon water en wind. In totaal verdeelde de BankGiro Loterij  gisteravond 62,5 miljoen euro onder culturele instellingen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share