Geen categorie

Heldin of helleveeg?

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Expositie

Wie tegenwoordig voor kenau wordt uitgemaakt, kan ervan uitgaan dat die benaming niet heel positief bedoeld is. Volgens de legende was Kenau Simonsdochter Hasselaer echter een moedige vrouw tijdens het beleg van Haarlem. Volgende maand verschijnt er een speelfilm over haar, met in de hoofdrol Monic Hendrickx. Het Frans Hals Museum probeert in een tentoonstelling antwoord te geven op de vraag of Kenau een heldin was, of toch een helleveeg.

Anoniem - Kenau Simon Hasselaer, ca. 1600, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

De Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588) had vele gezichten. Ze was een soort Jeanne d’Arc, een oorlogsheldin die op de barricades meevocht tegen de Spanjaarden, een alleenstaand moeder en de eigenaresse van een succesvolle scheepswerf. Ze was ook een harde vrouw. Haar leven lang voerde ze allerlei rechtszaken waarmee ze vaak kwaad bloed zette. Al heel vroeg werd haar naam gebruikt als scheldwoord voor vrouwen die op een welhaast mannelijke manier van zich afbeten.

De expositie in het Frans Hals Museum volgt aan de hand van originele zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen, prenten en handgeschreven documenten de sporen van deze vrouw. Het museum wil een genuanceerd beeld schetsen van Kenau, en van de manier waarop tijdgenoten op haar reageerden. Van de hoogst uitzonderlijke en internationale roem die haar nog tijdens haar leven ten deel viel, tot scherpe afwijzingen en kritiek.

Bezoekers ontvangen een gratis stadswandeling. Deze start bij het Frans Hals Museum en voert langs plekken waar Kenau gewoond, gewerkt en gevochten heeft.

Kenau. Heldin of helleveeg?, 15 februari t/m 18 mei in het Frans Hals Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share