Geen categorie

Duurzaamheid tot kunst verheffen

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

In de kunstwereld is duurzaamheid al decennialang een prominent thema. Nu is menig kunstenaar sowieso al geen grootgebruiker van bouwmaterialen, brandstoffen of andere zaken waar het milieu onder te leiden heeft, al zijn er uitzonderingen. Een pindakaasvloer is niet echt het schoolvoorbeeld van duurzame kunst.

De term duurzaamheid nodigt uit tot filosoferen over je eigen ecologische voetafdruk en we associëren het voornamelijk met minder of elektrisch autorijden, ons eetgedrag, het vergelijken van de groenste energie-aanbiedingen of andere dingen om ons steentje bij te dragen aan meer duurzaamheid. Dat het milieu ook in de kunst een rol speelt, daar staan we niet altijd bij stil. Maar een kunstvorm als junk art is al sinds de vorige eeuw populair.

Dit is geen benaming voor kunst die is vervaardigd door getormenteerde en verdoofde zielen, maar een manier om afval te gebruiken voor nieuwe creaties. Van blikjes, plastic flessen, oude fietsen, afgedankt huisraad en ander afval worden de meest wonderlijke beelden gemaakt. Daarbij wordt niet zelden ook aangetoond hoeveel afval we creëren.

Carolien Adriaansche is zo’n creatieveling die in plastic veel meer ziet dan afval dat in de daarvoor bestemde bak moet. Al wil ze mensen ook een spiegel voorhouden: “Hoe vrolijk mijn recyclekunst er ook uitziet, de boodschap erachter is minder rooskleurig.” Zelfs bij het boodschappen doen houdt de kunstenares, die een podium kreeg van vloerenproducent Forbo op de website van VT Wonen, rekening met hoe ze de verpakkingen later kan hergebruiken. Ze vertelt daar dat ze bijvoorbeeld drijvende miniatuursteden maakt. Flesjes, wasmanden, emmers, dopjes, ze krijgen een nieuw leven. Door het geheel in één kleur te schilderen ontstaat een mooi effect.

Het Britse echtpaar Dick en Angel uit Het Roer Om: een Frans Kasteel geven de kijker in het Ik Vertrek-achtige programma een inkijkje in hun duurzaamheidsgedachte. Een grote ruimte van hun imposante Franse optrekje is gereserveerd voor afval dat ooit nog van pas kan komen. Designer Angel kan van allerhande afval behang, fotolijsten en feestversieringen maken en ingenieur Dick weet ook wel raad met spullen die anderen direct in een container zouden gooien. Het zorgt voor inspirerende tv, een reality soap waarvan het nodige te leren valt. Op Discovery is The Repair Shop te zien. In dit programma, opgenomen in een Engelse boerderij, krijgen oude objecten een opknapbeurt. Een verweerd schilderij wordt met militaire precisie hersteld, een antieke klok weer aan de praat gekregen of juwelenkistjes een tweede kans gegeven. Het zijn naast rustgevende programma’s vooral taferelen die ons eens te meer in doen zien in wat voor een weggooimaatschappij we leven.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share