Geen categorie

Raad voor Cultuur : benoem 8 musea tot kerninstelling

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Stedelijk Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

Acht Nederlandse musea moeten worden benoemd tot kerninstelling. Dat adviseert de Raad voor Cultuur aan minister Bussemaker. Elke kerninstelling richt zich dan op één verzamelgebied, in samenwerking met één of meer partners.

De Raad wil met deze aanpak meer samenhang creëren in het museumveld en samenwerking mogelijk maken. “Op deze wijze kunnen museale taken in het bestel efficiënter en effectiever, dus professioneler, worden uitgevoerd”, aldus het adviesorgaan.

Museum Boijmans van Beuningen wordt voorgesteld als kerninstelling voor oude kunst en kunstnijverheid, met bijvoorbeeld het Groninger Museum als partner. Stedelijk Museum Amsterdam kan met het Van Abbemuseum samenwerken op het gebied van moderne- en hedendaagse kunst. Deze en andere kerninstelling dragen verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van de specifieke keten.

De Nederlandse Museumvereniging heeft positief gereageerd op het advies van de Raad voor Cultuur. “Wij zijn verheugd dat de Raad voor Cultuur samenwerking tussen musea even hoog op de agenda heeft staan als wij”, zegt directeur Siebe Weide. In oktober 2012 besloten musea al tot intensieve samenwerking. Weide: “De Raad voor Cultuur steunt met zijn advies dit initiatief van de sector”.

Lees het volledige rapport van de Raad voor Cultuur hier (pdf).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share