Geen categorie

Frans Hals Museum digitaliseert Tulpenboek

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Nieuws

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft één van de belangrijkste stukken uit diens collectie, het Tulpenboek, gedigitaliseerd. Het zeer kwetsbare boek was voorheen slechts af en toe in het museum te zien, en lag dan opengeslagen op één bepaalde bladzijde. Vanaf dit voorjaar is de gehele inhoud te zien.

Het wereldberoemde, gemaakt in de tweede helft van de zeventiende eeuw, bevat meer dan veertig geschilderde tulpen. De bekendste afbeelding is de vroege Brabantsson, in 1643 geschilderd door Judith Leyster. Alle tulpen zijn geschilderd op kostbaar perkament, waarschijnlijk voor een handelaar of verzamelaar. Ze zijn gemaakt tussen 1640 en 1700, na de ineenstorting van de tulpenmarkt. De laatste zijn gemaakt nadat het boek al was ingebonden; één tulp past namelijk niet geheel op de pagina.

Uitsnede van de Admiraal Liefkens uit het Tulpenboek.
Uitsnede van de Admiraal Liefkens uit het Tulpenboek.

Het museum heeft van alle bladen uit het boek digitale opnamen laten maken en die zijn verwerkt in een touchscreen-presentatie. Hierdoor zijn alle bloemen in het boek voor het eerst al bladerend te bekijken. Rondom de presentatie is de kleine tentoonstelling Tulpomania ingericht – te zien van 23 maart tot en met 6 mei.  Het echte Tulpenboek  is ook te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share