Geen categorie

Bloemstilleven Kröller-Müller toch een Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second
Vincent van Gogh (1853-1890), Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen, 1886, collectie Kröller-Müller Museum.

Het schilderij Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen is toch een echte Van Gogh. Dat heeft het Kröller-Müller Museum, eigenaar van het doek, bekendgemaakt.

Het stilleven maakt sinds 1974 deel uit van de museumcollectie en al sinds die tijd was het onderwerp van discussie. De uitzonderlijke afmeting van het doek en de afwijkende signatuur waren redenen om aan de echtheid te twijfelen. In 2003 werd het werk zelfs afgeschreven en sindsdien stond het te boek als een werk van een anonieme kunstenaar. Negen jaar later heeft het schilderij alsnog het stempel authentiek gekregen.

Van Gogh schilderde het werk begin 1886 in Parijs. Met een formaat van 100 bij 80 centimeter is het groter dan Van Goghs andere Parijse bloemstillevens. De reden daarvoor kwam aan het licht door röntgenonderzoek. Onder de bloemen gaat een afbeelding van twee worstelaars schuil, geschilderd tijdens Van Goghs studie aan de Antwerpse kunstacademie. In een brief aan zijn broer Theo refereert hij aan dit werk als “een groot ding met twee naakte torsen – twee worstelaars”.

In 1998 toonde een röntgenopname al de scène met bovenlichamen van twee worstelaars die elkaar bij de armen vasthouden. Dankzij de nieuwe onderzoekstechniek MA-XRF (Macro Scanning X-ray Fluorescence Spectometry) kon de schildering recentelijk uitvoeriger worden geanalyseerd. Uit het nieuwe onderzoek bleek dat de gebruikte pigmenten geheel in overeenstemming zijn met Van Goghs palet uit die tijd. Ook werden in de voorstelling voor Van Gogh typerende verfstreken herkend.

Het gerehabiliteerde bloemstilleven heeft inmiddels zijn rechtmatige plek ingenomen tussen andere werken van Vincent van Gogh in het Kröller-Müller Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share