Geen categorie

Zeldzame stoel Rietveld op PAN

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Nieuws

Een uit één plaat aluminium gevouwen stoel uit de jaren 50 van Gerrit Rietveld is een van de opvallende objecten op de 28ste editie van PAN Amsterdam. De kunst- antiek- en designbeurs opent vandaag.

De stoel wordt gezien als buitengewoon zeldzaam. Tot voor kort waren er van dit type slechts vier prototypes bekend. Recent bleek echter dat er nog twee exemplaren waren in een particuliere collectie. Het Centraal Museum in Utrecht kocht er één en de andere is op de PAN te koop.

Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964), aluminium stoel, 1950-1960.

Ook werk van andere grote namen passeert de revue op de beurs. Zo is er een pastel van Antoon van Welie (1866-1956) te koop. De voorstelling van een jonge dame in een theaterloge heeft een vraagprijs van 59.000 euro. Van Welie was in zijn tijd dé portrettist van de Europese elite. Hij portretteerde drie opeenvolgende pausen in levende lijve, diva’s en dandy’s, de internationale adel, actrices en staatslieden. Deze pastel maakte hij op het hoogtepunt van zijn roem.

Vincent van Gogh is ook vertegenwoordigd op de PAN. Een van de twee stadsgezichten van Amsterdam die hij ooit maakte, wordt er aangeboden. In een brief aan zijn broer Theo beschreef hij het werk.

PAN Amsterdam vindt plaats in de RAI en duurt tot en met 30 november.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share