Geen categorie

Haagse kunstenaarsvrienden in De Mesdag Collectie

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second
Jozef Israëls (1824-1911), Portret van Sientje Mesdag-van Houten, 1906, De Mesdag Collectie.

Het artistieke echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten was innig bevriend met andere grote kunstenaars. Ze deelden hun artistieke leven en portretteerden elkaar veelvuldig. Het museum De Mesdag Collectie toont in een kleine expositie enkele van deze portretten.

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909) leefden voor de kunst. In hun huis en museum aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag was het een komen en gaan van – veelal Haagse – kunstenaarsvrienden. Het echtpaar was goed bevriend met onder anderen Jozef Israëls, de broers Willem en Jacob Maris en Anton Mauve. Kunstenaars van de jongere generatie, onder wie Thérèse Schwartze, Isaac Israels en Jan Toorop, waren graag geziene gasten in huize Mesdag. Er werden ook zaken gedaan: de Mesdags kochten hun werk in groten getale aan voor het nageslacht.

In de tentoonstelling Haagse kunstenaarsvrienden zijn negen portretten te zien, zowel schilderijen als werken op papier. Daaronder bevindt zich een portret van Sientje Mesdag-van Houten door Jozef Israëls (1824-1911). Hij schonk dit portret aan haar en haar man voor hun gouden huwelijk. Er hangt ook een portret van Israëls zelf, gemaakt door Hendrik Willem Mesdag.

Jan Veth (1864-1925), Portret van Thérèse Schwartze uit de prentenserie Bekende Tijdgenooten, 1894, Van Gogh Museum.

Toen Mesdag, die eerst bankier was, besloot kunstenaar te worden, probeerde zijn jeugdvriend Jozef Israëls dat idee nog uit zijn hoofd te praten. “t Komt mij voor, dat gij niet weet, welk leventje je tegemoet gaat, je hebt het nu zoo best en gemakkelijk, begeef je toch niet in dien maalstroom van artiesterij”, zei hij. Maar Mesdag hield vol en brak al gauw internationaal door.

Een ander portret in de presentatie is dat van Thérèse Schwartze, gemaakt door Jan Veth (1864-1925). De Amsterdamse portretschilder Schwartze (1851-1918) was bevriend met Jozef Israëls. Ze maakte hierdoor ook deel uit van de Haagse kunstscene. Veth, ook een bekend portrettist, toont haar als een stijlvolle dame voor een prentenserie die in 1894 als bijlage van De Amsterdammer uitkwam. Pikant detail is dat Veth haar vijf jaar eerder nog in dat weekblad had verzocht om tentoonstellingsbezoekers niet te ‘vervelen’ met ‘al die rijke-lui’s kinderen in pastel.’

Haagse kunstenaarsvrienden, t/m 19 juni in De Mesdag Collectie, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share