Geen categorie

Fraaie lyrische lijnen

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Gustav Klimt, Frauenkopf en face, viltstift op papier, datum onbekend.

Recensie

Wie het Drents Museum bezoekt voor de Dode Zeerollen, moet ook even de trap omhoog nemen. Op de bovenverdieping van de afdeling Kunst 1885-1935 hangen namelijk tijdelijk zeventig tekening uit de collectie van de Landesgalerie Linz, bij Wenen. Die ook zeer de moeite waard zijn.

De expositie Lyrische Lijnen schetst een beeld van de Oostenrijkse papierkunst in de eerste twee decennia na 1900. Een tijd waarin allerlei vernieuwingen in kunst en maatschappij elkaar razendsnel opvolgden. Een groep kunstenaars onder leiding van Gustav Klimt had in 1897 de Wiener Secession gevormd, een afscheiding (Secession) van het traditionele Wiener Künstlerhaus. De groep wilde juist vernieuwing.

Deze kunstenaars verbeelden het verlangen van de mens naar paradijselijk geluk, vaak in de vorm van engelachtige vrouwen. Tien jaar na de Secession richtten expressionisten als Egon Schiele en Oskar Kokoschka zich weer op de realiteit. Zij legden de focus op het gekwelde, zoekende individu met zijn fobieën en frustraties.

De verschillende vernieuwingen komen aan bod op de kleine, maar gevarieerde expositie. Het Drents Museum toont naakten en figuurstudies, portretten, landschappen, dierfiguren en tekeningen over oorlog. Indrukwekkend is Het laatste moment, van Klemens Brosch, waarop hij een executie uitbeeldt vanuit het gezichtspunt van de ter dood veroordeelde.

Doordat de tentoonstelling bescheiden van omvang is, kan ze relatief snel worden doorlopen. Handig voor hen die na een bezoek aan De dode Zeerollen ook nog wat fraaie kunst tot zich willen nemen.

Lyrische Lijnen. Klimt, Kokoschka en Schiele, t/m 22 september in het Drents Museum, Assen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share