Geen categorie

Frans Hals Museum toont nieuwste aanwinst

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Nieuws

Het Frans Hals Museum in Haarlem toont vanaf vandaag zijn nieuwste aanwinst: De balspelers van Jan Miense Molenaer uit 1631. Het werk is één van de bekendste stukken van deze schilder.

Jan Miense Molenaer, De balspelers, 1631, collectie Frans Hals Museum, Haarlem.

De voorstelling toont een kaatsbalspel dat op een open veld door boeren wordt gespeeld, twee tegen twee. Met een slaghout slaan zij de bal naar elkaar over. Onder de toeschouwers bevindt zich geheel rechts een chique stelletje. De dame wijst naar het balspel.

Hoewel het schilderij in privébezit is geweest, was het diverse malen in tentoonstellingen te bewonderen, onder meer in het Rijksmuseum en het Frans Hals Museum. Over de betekenis van dit werk is druk gespeculeerd. Was het misschien bedoeld als waarschuwing voor deftige jongelui; wilde de schilder hen vertellen dat het met liefde is als met een kaatsbal – het kan alle kanten opgaan?

Zeker is dat het één van de vroegste uitbeeldingen is van een zogenaamd ‘speelreisje’ – een bezoek van stadse jongelui aan het platteland, een gebruik dat in de zeventiende eeuw heel populair werd. Het Frans Hals Museum kon De Balspelers  aankopen dankzij steun van de BankGiro Loterij.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share