Geen categorie

Glasmuseum komt met Koningsvaasje

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Het Koningsvaasje van Willem Noyons, 2013. Foto: Nationaal Glasmuseum.

Het Nationaal Glasmuseum was er snel bij: een dag nadat koningin Beatrix bekendmaakte dat prins Willem-Alexander op 30 april het stokje van haar overneemt, presenteerde het museum het oranje Koningsvaasje. Dit is het nieuwste object in de serie Oranjevaasjes, die in 1927 ontstond.

In dat jaar maakte Glasfabriek Leerdam een vaasje ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van prinses Juliana. Het Julianavaasje was geribd, uivormig en had een kort opstaand halsje en een warmoranje kleur. Die kleur was kort daarvoor bij toeval ontstaan, toen ontwerper Chris Lanooy helderrood glas probeerde te maken. Later volgden onder meer het Beatrixvaasje (1938), het Bevrijdingsvaasje (1945) en vaasjes voor de drie dochters van Willem-Alexander (2003, 2005 en 2007). In totaal zijn er inmiddels vijftien Oranjevaasjes.

Alle vaasjes hebben gerenommeerde ontwerpers, onder wie Andries Copier en Floris Meydam. Het nieuwste vaasje, dat vanaf 30 april te koop is, is een ontwerp van Willem Noyons. Hij ontwierp eerder het Alexiavaasje (2005) en het Huwelijksvaasje (2002). Het Koningsvaasje is geïnspireerd door een granaatappel, en heeft daardoor, heel toepasselijk, een kroontje. Het vaasje is te koop bij het Nationaal Glasmuseum.

Morgen, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van koningin Beatrix wordt ook een nieuw vaasje gepresenteerd. Dat is een productie van Royal Leerdam en niet van het Glasmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Glasmuseum komt met Koningsvaasje

  1. Geachte heer/mevrouw,

    Kan het nieuwe granaatappel vaasje ook gereserveerd worden?

    met vriendelijke groet,
    Jacqueline Husslage

Comments are closed.