Geen categorie

Centraal Museum toont ‘Rietveldstoel’ Claudia de Breij

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Met zijn bonte bekleding is hij een opvallende verschijning naast de iconische lattenleunstoel van Gerrit Rietveld. De stoel is geen echte Rietveld, maar toch geeft het Centraal Museum hem tijdelijk een ereplek. Het zitmeubel speelde namelijk een belangrijke rol in de oudejaarsconference van Claudia de Breij.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Lattenleunstoel uit de oudejaarsconference van Claudia de Breij, collectie Centraal Museum.

Het zitmeubel is een kopie van de beroemde lattenleunstoel die de Utrechtse ontwerper en architect Gerrit Rietveld in 1919 presenteerde. Het publiek was in eerste instantie niet heel erg enthousiast over het ontwerp, dat nogal anders was dan dat van veel andere stoelen. Het meubel kostte indertijd dertig gulden, maar is inmiddels enkele tonnen waard. Achteraf bezien was de stoel dus zo gek nog niet.

De Breij gebruikte de stoel als symbool voor mensen hun hoofd boven het maaiveld uitsteken. Zoals Rietveld dus, die het aandurfde een sterk afwijkende stoel te maken.

De echte lattenleunstoel heeft de kleuren rood, blauw, zwart en geel, maar De Breijs kopie is bekleed met krantenknipsels uit het afgelopen jaar. Zo staat de stoel dus ook symbool voor 2019.

Het Centraal Museum, dat de grootste Rietveld-collectie ter wereld bezit, heeft de stoel aangekocht en toont hem een maand lang, tot en met 2 februari. Hij schittert te midden van diverse ontwerpen uit de designcollectie. Het Centraal Museum zegt trots te zijn dat het gedachtegoed en het werk van Rietveld ook nu nog steeds populair is.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share