Geen categorie

Stedelijk Museum Schiedam koopt ‘afval’

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second
Jan Eric Visser, Zonder titel, 2017, collectie Stedelijk Museum Schiedam. Foto: W. Vermaase.

Stedelijk Museum Schiedam heeft een kunstwerk gekocht van Jan Eric Visser (1962). Het beeld dat hij van zijn eigen huisvuil maakte, is vanaf 11 januari te zien in de tentoonstelling De vuilniszak als muze.

Huisvuil is goud voor Visser. “Mijn boodschappen komen door de voordeur naar binnen en de verpakkingen gaan als kunst weer naar buiten.

“Voor de aangekochte sculptuur gebruikte Visser krantenpapier, folders en huisvuil dat niet kan bederven. De buitenkant glanst doordat de kunstenaar ze impregneerde met devotiekaarsstompjes, afval van een kerk. De kleur komt van afgedankte folders. Hoewel het dat niet is, doet het materiaal denken aan steen, brons en keramiek.

Visser is de enige kunstenaar die kunst maakt van zijn eigen afval. “Veel mensen zullen de aantrekkelijke vorm en het gebruikte materiaal als een tegenstelling ervaren”, zegt conservator Colin Huizing.

De aankoop heeft geen titel. Visser geeft nooit titels omdat dat de kijker zou kunnen sturen. Zijn beelden laten zich moeilijk raden en dat is precies de bedoeling. Wat is het? Wat is het voor materiaal? Hoe is het gemaakt? De kunstenaar probeert de kijker te verbinden met de kringloop en levenscyclus die in zijn ogen een mysterie zijn.

De vuilniszak als muze. Schone kunst van Jan Eric Visser, 11 januari t/m 22 maart in Stedelijk Museum Schiedam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share