Geen categorie

Charles Eyck ziet Zuid-Limburg

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Expositie

Menig schilder maakt verre reizen in de zoektocht naar het ideale landschap voor een schilderij. Zo niet Charles Eyck. Voor deze in het Limburgse heuvelland opgegroeide kunstenaar was zijn eigen leefomgeving een blijvend thema in zijn tekeningen en schilderijen. Museum Land van Valkenburg brengt een aantal van deze werken bij elkaar.

Foto: Museum Land van Valkenburg.

Eyck werd in 1897 geboren in Meerssen, nabij Maastricht. Studie en werk deden hem veel reizen en verhuizen, maar in 1938 vestigde hij zich definitief in Ravensbos, tussen Valkenburg en Maastricht. Veel schetsen, tekeningen en schilderijen verbeelden plaatsen langs de lijn Maastricht, Meerssen, Ravensbos, Houthem, Strabeek, Broekhem en Valkenburg. Hij tekende en schilderde vooral straten en huizen, boerenerven en landweggetjes, kerken en kapelletjes, bomen in bloesem of bomen in herfsttooi. Maar ook legde hij veel belangstelling aan de dag voor zaken als elektriciteitsmasten, spoorwegbovenleidingen, verkeersborden en bouwmateriaal. Het lijkt of Eyck als kunstenaar een voorliefde had voor het lijnen- en vormenspel van deze elementen in het landschap.

Pal voor de deur van Eycks huis in Ravensbos werd rond 1973 de autoweg Heerlen-Maastricht aangelegd met een enorm viaduct dat nu het gehele dal bij Ravensbos overspant. Hij legde de bouw ervan vast in vele schetsen en schilderijen. Het is niet duidelijk of die werken, met de titels afbraak en bouw gezien moeten worden als een protest tegen het ingrijpen in zijn omgeving. Wel duidelijk is dat hij geïnspireerd werd door het aanzicht van deze werkzaamheden en dat hij ze gebruikte om het landschap van zijn tijd te verbeelden.

Charles Eyck ziet Zuid-Limburg, t/m 10 oktober in Museum Land van Valkenburg, Valkenburg aan de Geul

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share