Geen categorie

Gestolen schilderijen terug in Hoorn

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Nieuws

Vijf zeventiende-eeuwse schilderijen zijn terug in Hoorn. Onder grote belangstelling haalde het Westfries Museum ze gisteren binnen. De werken werden in januari 2005 gestolen. Ze doken eerder dit jaar op in Oekraïne.

 

Aankomst van de gestolen schilderijen bij het Westfries Museum in Hoorn. Foto: Westfries Museum.
Aankomst van de gestolen schilderijen bij het Westfries Museum in Hoorn. Foto: Westfries Museum.

 

Op het monumentale hek voor het museum was een van de gestolen werken, Vrouw Wereld van Jacob Waben, meer dan levensgroot op doek afgebeeld met een aantal lege plekken. Uit een voorgereden vrachtwagen kwamen negen figuren uit het schilderij tot leven en vormden een levend tableau.

Met de figuren uit het schilderij kwamen ook zes kisten mee. Vijf met de schilderijen die in Hoorn terugkwamen en een lege zesde kist. Deze stond symbool voor de 19 schilderijen en 70 stukken zilverwerk die nog altijd zoek zijn.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, sprak van een dag met een gouden randje, maar ook van een dag met een rafelrand. De staat waarin de schilderijen zijn terug gevonden is namelijk slecht. “Ze hebben ongelooflijk geleden.” De restauratiekosten worden geschat op zeker 100.000 euro, een bedrag dat het museum bij lange na niet heeft. Geerdink kondigde daarom de start van een grote actie aan om via crowdfunding de nog benodigde 72.000 euro binnen te krijgen. De gemeente Hoorn heeft alvast 5.000 euro toegezegd.

Als de crowdfunding slaagt, gaan de schilderijen voor vele maanden naar een restauratieatelier. Een team onder leiding van Ronald de Jager zal ze daar restaureren. In het najaar van 2017 zijn ze dan weer in hun oude glorie te zien in een speciale expositie over roofkunst.

 

Vrouw Wereld van Jacob Waben.
Vrouw Wereld van Jacob Waben.

 

Maar eerst toont het museum de teruggekeerde schilderijen tot en met 13 november in een speciale tentoonstelling rond de gestolen kunst. De vijf schilderijen zijn te zien in de staat waarin ze in Oekraïne gevonden zijn. Twee ervan, Vrouw Wereld en Terugkeer van Jefta (beide van Jacob Waben) hebben een nieuwe lijst.

Boerenbruiloft van Hendrik Bogaert en Keukenstuk van Floris van Schooten zijn opgerold teruggevonden en worden ook zo getoond, ook om ergere beschadigingen te voorkomen. Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater ten slotte werd eind mei op de Nederlandse ambassade in een kist afgeleverd. Het was te goeder trouw gekocht door iemand die anoniem wilde blijven en het schilderij wilde terug geven aan de rechtmatige eigenaar.

Om de terugkeer te vieren, is het Westfries Museum tot en met 16 oktober gratis toegankelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share