Geen categorie

Museum toont onbekende tekeningen Appel

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Nieuws / Expositie

Stedelijk Museum Schiedam toont komende maanden honderd nooit eerder geëxposeerde inkttekeningen van Karel Appel. Ze maken deel uit van een tentoonstelling over de Nederlandse kunstenaar.

Appel maakte ze in 1987 bij poëzie van de Franse schrijver en museumdirecteur Claude Fournet, getiteld Portret van de geverfde man. Fournet was verantwoordelijk voor een Appel-retrospectief in het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain in Nice in 1987. Zijn temperamentvolle gedicht beschrijft onder meer kunst en vriendschap: “De man die geschilderd wordt is het portret van de dubbele mens, de mens met twee gezichten…”

Karel Appel, Portret van De Geverfde Man (uit een serie van honderd bladen), 1987, inkt op papier met een gedicht van Claude Fournet, 35,7 x 26,8 cm, particuliere collectie, © Karel Appel Foundation, c/o Pictoright Amsterdam 2015.
Karel Appel, Portret van De Geverfde Man (uit een serie van honderd bladen), 1987, inkt op papier met een gedicht van Claude Fournet, 35,7 x 26,8 cm, particuliere collectie, © Karel Appel Foundation, c/o Pictoright Amsterdam 2015.

Speciaal voor deze tentoonstelling is een filmportret gemaakt van Claude Fournet, waarin hij vertelt over zijn band met Karel Appel en hun samenwerking. De Nederlandse regisseur Karim Traïdia reisde hiervoor naar Nice, waar Fournet bij hoge uitzondering voor de camera verscheen.

Behalve de honderd tekeningen toont het museum nog ander werk van Appel, uit de eigen collectie. Er zijn onder meer schilderijen, gouaches en publicaties te zien. Ook Karel Appel zelf komt in beeld, terwijl hij, in 2003, enkele gedichten voorleest uit zijn bundel De kleurige onbekende.

Karel Appel. De Geverfde Man, t/m 18 oktober in Stedelijk Museum Schiedam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share