Geen categorie

Rijksmuseum koopt zeldzame schuttersketen

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft de collectie uitgebreid met een zeldzame middeleeuwse zilveren schuttersketen. De deels vergulden en geëmailleerde keten is tussen 1525 en 1546 gemaakt in Bergen op Zoom of Breda. De schuttersketen komt uit het bezit van de Franse familie Rothschild. De aankoop was mogelijk dankzij een particuliere schenker.

De keten, die werd gedragen door de winnaar van de jaarlijkse schutterswedstrijd, is rijkelijk versierd met eikenbladranken en allerlei symbolen. Samen laten zij zien aan wie het kunstwerk ooit toebehoorde. Sint Joris en de Draak verwijzen naar de patroonheilige van het gilde van de boogschutters, de zeven konijnenbergen verbeelden de naam van de plaats waar het gilde was gevestigd, namelijk Zevenbergen. De overige symbolen laten zien wat de taak van de schutterij was: verdediging van kerk en staat. De eikenbladeren staan voor ‘standvastigheid in het geloof’ en de vogels voor ‘trouw aan kerk en staat’.

Elk jaar vonden in de middeleeuwen in verschillende delen van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden zogeheten schutterswedstrijden plaats. De wedstrijd hield onder meer ‘gaai schieten’ in: het met pijl en boog afschieten van een houten vogel van een hoge paal. Wie deze wedstrijd won, was voor één jaar ‘schutterskoning’ en mocht op hoogtijdagen de schuttersketen om. Elk jaar voegde de winnaar zijn eigen wapenschild toe. De keten kwam dus na enige tijd vol te hangen met schildjes. De huidige aanwinst telt nog maar één schildje, dat van de naamgever: Cornelis de Glymes van Bergen, heer van Zevenbergen. Hij werd op 18 juli 1546 schutterskoning. De overige schildjes zijn in de loop der eeuwen verloren gegaan.

Schuttersketen van het Sint Joris gilde van Zevenbergen, ongeïdentificeerd meesterteken, Bergen op Zoom of Breda, ca. 1525-1546, zilver, deels verguld en geëmailleerd, 35 x 38,5 cm, geschenk van een particulier 2014.
Schuttersketen van het Sint Joris gilde van Zevenbergen, ongeïdentificeerd meesterteken, Bergen op Zoom of Breda, ca. 1525-1546, zilver, deels verguld en geëmailleerd, 35 x 38,5 cm, geschenk van een particulier 2014.

Eind negentiende eeuw verdween de keten uit Nederland, tot ergernis van de man die betrokken was bij de bouw van het Rijksmuseum, Victor de Stuers, die de verkoop een immens verlies vond voor het Nederlands erfgoed. De koper destijds was Alphonse James de Rothschild, eigenaar van het beroemde wijngoed Château Lafitte. Zijn nazaten brachten de keten in 2014 naar Christie’s in Parijs waar het Rijksmuseum de keten kon kopen dankzij een particuliere schenking.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share