Geen categorie

Rembrandthuis: ‘Hoofd van Christus is echt’

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws

Is Hoofd van Christus dat vanaf 8 juli in het Rembrandthuis hangt wel een echte Rembrandt? In het persbericht dat het museum uitstuurde bestaat daarover geen twijfel. In de Volkskrant lijkt conservator David de Wit daar vandaag echter enigszins op terug te komen.

In het laatste boek van het zesdelige standaardwerk A Corpus of Rembrandt Paintings betitelt Rembrandtkenner Ernst van de Wetering het schilderij als werk van een Rembrandt of een leerling. In de Volkskrant geeft De Wit toe dat het persbericht misschien iets te stellig is. Maar hij is zeker genoeg om het werk als een echte Rembrandt te presenteren.

Een woordvoerster laat desgevraagd weten dat het museum toch “geheel achter de toeschrijving van het werk aan Rembrandt” staat. Volgens het museum is het een van de twee werken die na Rembrandts faillissement in 1656 in zijn boedelinventaris worden vermeld. “De vermelding van twee Cristus tronies in de sael (privévertrek) wordt in beide gevallen expliciet aangevuld met ‘van Rembrant’.”

Het schilderij dat het Rembrandthuis vanaf komende donderdag toont, komt uit een particuliere collectie. De andere ‘tronie’ hangt in de Gemäldegalerie in Berlijn. Voor de portretten stonden twee mannen model. Het gezicht op het schilderij in het Rembrandthuis behoort waarschijnlijk toe aan een jonge joodse man die bij Rembrandt in de buurt woonde, aldus het persbericht.

Rembrandt, Hoofd van Christus.
Rembrandt, Hoofd van Christus.

“Rembrandt koos hem vanwege diens opvallende uiterlijk. Hij wilde een nieuw type gezicht ontwikkelen voor het weergeven van Jezus. Rembrandt zou dit nieuwe type gebruiken in belangrijke werken uit de late jaren 1640: de Honderd Gulden Prent, en het schilderij van Jezus en de discipelen uit 1648, dat zich nu in het Louvre bevindt.”

Het schilderij Hoofd van Christus werd herontdekt in 2011. Na bijna 360 jaar is het weer terug in het huis waar het ontstond. En daar blijft het minimaal twee jaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share