Geen categorie

De expositie die er niet had mogen zijn

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

In Gemeentemuseum Den Haag loopt nu een expositie die eigenlijk nooit georganiseerd had mogen worden. Het onderwerp, de Belgische kunstenaar Georges Vantongerloo (1886-1965), had namelijk in zijn testament laten vastleggen dat er nooit een tentoonstelling van hem in Nederland zou mogen komen.

Georges Vantongerloo, Segment d’espace (Ruimtesegment), 1953, plastic, kleurstof, 22 x 13 x 8 cm, Collectie Angela Thomas Schmid, Zumikon.

In de Eerste Wereldoorlog raakte Vantongerloo gewond en kreeg hij ernstige longproblemen. Hij vluchtte naar Nederland, waar hij onder anderen Theo van Doesburg ontmoette en samen met hem De Stijl oprichtte. Later keerde hij zich af van deze kunstenaarsgroep. Hoewel Vantongerloo internationale erkenning kreeg, bleef hij altijd in de schaduw staan van Van Doesburg en ook Mondriaan en voelde zich daardoor in Nederland miskend. Zodanig dus dat hij zich voornam nooit in dit land te exposeren, zelfs niet na zijn dood.

Zijn erven denken daar echter anders over en vinden dat deze kunstenaar niet in vergetelheid mag raken – ook niet in Nederland. Daarom wordt er hier nu toch een grote overzichtstentoonstelling gewijd aan deze artistieke duizendpoot. Hij was beeldhouwer en schilder, maar maakte ook ontwerpen voor koffieservies, meubelen en zelfs vliegvelden, bruggen en andere infrastructuur. Zijn utopische infrastructurele ontwerpen zijn echter nooit uitgevoerd. De expositie in Den Haag toont deze ontwerpen, naast heel veel wel voltooide kunstwerken.

Georges Vantongerloo – Voor een nieuwe wereld, t/m 16 mei in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share