Geen categorie

Kleine expositie laat grote indruk achter

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Recensie

Beelden, zo heet de nieuwe tentoonstelling van Lotta Blokker in Museum de Fundatie, en dat is ook exact wat deze laat zien. De titel verwijst verder naar de fotografische afbeeldingen die Blokker inspireerden bij het maken van deze nieuwe indrukwekkende sculpturen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Lotta Blokker, Falling Man, 2019.

Lotta Blokker (1980) raakte de afgelopen jaren gefascineerd door aangrijpende afbeeldingen die ze in kranten en tijdschriften zag. De foto’s die onrecht en verdriet tonen, raakten haar diep. Zoals het beeld van de man die van de Twin Towers sprong of het uit Syrië gevluchte jongetje dat nadat hij was verdronken levenloos op het strand lag.

Zij zag dat al deze mensen een houding hadden die niet paste bij de situatie. Met haar beelden wil Blokker laten zien dat de mens ondanks alles immer een natuurlijke houding aanneemt.

Lotta Blokker, Loss (detail), 2020.
Lotta Blokker, Girl, 2017.

Kennis van de foto’s die de inspiratie vormden is niet nodig om onder de indruk te raken van de krachtige sculpturen. De blikken die Blokker ving op de gezichten spreken boekdelen. Het beeld met de titel Lost bijvoorbeeld, komt bij mij echt binnen. Het is overduidelijk dat de oudere vrouw een pijnlijk verlies geleden heeft. En het naakte meisje met een handdoek om haar hoofd straalt een wezenloosheid uit, die me door de ziel snijdt.

Met slechts vijf beelden is Beelden een kleine expositie, maar de zeggingskracht is groot genoeg om veel indruk achter te laten.

Lotta Blokker – Beelden, t/m 5 december in Museum de Fundatie, Zwolle

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share