Geen categorie

Teylers schenkt Noord-Veluws Museum 239 tekeningen

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet is sinds kort 239 tekeningen van de Engelse kunstenares Blanche Douglas Hamilton (1853-1927) rijker. Het kreeg ze op 6 december van het Teylers Museum in Haarlem.

Een van de geschonken werken van Blanche Douglas Hamilton.

Veel van de tekeningen laten het landleven op de Veluwe zien, waar zij lang woonde en werkte. Volgens het Noord-Veluws Museum vormt de schenking “een prachtige verrijking van de collectie Noord-Veluwse kunstenaars”.

 

Een recent gevonden brief van de uit Haarlem afkomstige kunstenares Chrisje van der Willigen aan haar collega Ima van Eysinga verklaart de aanwezigheid van deze collectie tekeningen in Teylers Museum. De oom van Chrisje van der Willigen was er van 1864 tot 1878 beheerder van het Fysisch Kabinet.

Van der Willigen verbleef jarenlang in Nunspeet, waar zij optrok met Douglas Hamilton en Van Eysinga. Door haar relatie met Teylers Museum stelt zij in de brief voor dat Van Eysinga de collectie tekeningen na het overlijden van Douglas Hamilton in 1927 in dat museum onderbrengt.

Drie aquarellen uit de schenking komen uit de nalatenschap van de Veluwse kunstenares Ima van Eysinga. Die zijn in 1959 aan het museum geschonken.

Een van de geschonken werken van Blanche Douglas Hamilton.

In Teylers Museum verlieten de tekeningen amper het depot. Het Noord-Veluws Museum kreeg in 2015 al eens tekeningen van Blanche Douglas Hamilton in bruikleen van Teylers Museum voor de tentoonstelling Schapenschilders. Ook voor de huidige tentoonstelling Vrouwen Uit de kunst! heeft Teylers Museum tekeningen van Douglas Hamilton in bruikleen gegeven.

Door de schenking bevinden ze zich nu permanent in het Noord-Veluws Museum. Daar zullen ze veel vaker te zien zijn dan in Haarlem.

Vrouwen, Uit de kunst! Kunstenaressen op de noordelijke Veluwe 1880-1950, t/m 4 maart 2018 in het Noord-Veluws Museum, Nunspeet

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share