Geen categorie

Expositie over besmettelijke ziektes alsnog open

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Het was ironisch dat een tentoonstelling over besmettelijke ziektes op 15 april niet kon worden geopend vanwege een besmettelijke ziekte. Drie maanden later opent Besmet! in Rijksmuseum Boerhaave alsnog. Uiteraard besteedt deze ook aandacht aan COVID19.

Spotprent vaccinatie met koepokstof, James Gillray, 1775-1825. collectie Rijksmuseum Boerhaave.

De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Op deze vragen wil de expositie antwoorden geven.

Plague Dress van Anna Dumitriu ism National Collection of Type Cultures.

De expositie bestaat uit een mix van wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dachten mensen namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met zeventiende-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van dode pestbacteriën.

Ook zijn er historische wasmodellen van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen. Deze werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden. Daarnaast toont een film herkenbare beelden uit de afgelopen maanden waarin de maatschappelijke strijd tegen het coronavirus centraal staat.

Koning Willem-Alexander opent de langverwachte tentoonstelling vandaag. Vanaf morgen is ze open voor het publiek.

Besmet!, 17 juli 2020 t/m 9 januari 2022 in Rijksmuseum Boerhaave, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share