Nieuws

Boijmans presenteert drive-through-museum in Ahoy

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

De drive-in-bioscoop is een bekend fenomeen, dat vanwege de coronacrisis her en der weer opduikt. Vanuit een auto kunst bekijken is wat minder alledaags. Museum Boijmans Van Beuningen gaat die ervaring toch aanbieden: op 1 augustus opent het in Rotterdam Ahoy een drive-trough-museum.

West8 voor Boijmans Ahoy drive-through-museum augustus 2020 in Rotterdam Ahoy.

Boijmans, dat vanwege een grootschalige renovatie tot zeker 2026 is gesloten, toont daar drie weken lang ruim veertig werken uit diens collectie. Per dag mogen daar 750 bezoekers langs rijden, maar dan wel alleen in een elektrische auto. Wie daar niet over beschikt, kan er één lenen.

In hal 1 van Ahoy, een ruimte ter grootte van bijna anderhalf voetbalveld staan de kunstwerken als in een parcours opgesteld. De hal is minimaal uitgelicht en wordt bijgeschenen door de koplampen van de auto’s die er stapvoets doorheen rijden.

West8 voor Boijmans Ahoy drive-through-museum augustus 2020 in Rotterdam Ahoy.

De drive-through-expositie is ontstaan als reactie op de anderhalvemetersamenleving. Ze toont het huidige spanningsveld tussen de natuur en de mens. Tijdens de tijdelijke afwezigheid van mensen buiten, eiste de natuur eist haar ruimte op. Zo nietig en klein als een virus is, zo groot is de verwarring die het veroorzaakt. Alles staat even stil, raakt ons in onze kwetsbaarheid en toont ons de grenzen van het bestaan.

“Soms biedt kunst in dit alles troost of een voorspellende blik”, vindt het museum. “Een andere keer toont het de grilligheid van het menselijke bestaan. Deze tentoonstelling onderzoekt de grens tussen het menselijke zijn en de krachten van de natuur. Je rijdt veilig in je eigen auto en ervaart alles vanuit je eigen cocon. Maar eenmaal binnen in de show is er nog maar een richting en die is vooruit.”

West8 voor Boijmans Ahoy drive-through-museum augustus 2020 in Rotterdam Ahoy.

De kunst moet de rijdende bezoeker laten nadenken over hoe mensen zich verhouden tot hun natuurlijke omgeving. Er is werk te zien van onder anderen Ted Noten, Oskar Kokoschka, Bas Jan Ader, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Joep van Lieshout, Wieki Somers, Anselm Kiefer en, Marijke van Warmerdam.

“We zijn intens blij dat iedereen zich museumbreed achter dit plan heeft geschaard en we in bijzonder korte tijd en met snel bijeengebrachte middelen van fondsen en sponsoren zoiets moois kunnen neerzetten in samenwerking met Ahoy”, vertelt Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuninge. “We verlangen naar dit event dat actie en contemplatie, plezier en beschouwelijkheid, opwinding en verbazing belooft.”

De expositie is dus uitsluitend toegankelijk met elektrische auto. Eigen e-auto’s zijn welkom. Tevens zijn er voldoende elektrische auto’s aanwezig om in over te stappen. Bezoekers betalen per persoon.

De drive-through-tentoonstelling is te doorkruisen van 1 tot en met 23 augustus in Ahoy Rotterdam. De kaartverkoop start 24 juli.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share