Nieuws

Forse daling aantal museumbezoeken

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Het mag geen verrassing heten dat de Nederlandse musea dit jaar fors minder bezoekers ontvingen. Vanwege de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande noodgedwongen sluitingen daalde het aantal bezoekers van 33 miljoen in 2019 naar 9 miljoen dit jaar.

Zaal in het Drents Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

Drie keer moesten de musea dit jaar de deuren sluiten en tussen de sluitingen door mochten ze een beperkt aantal bezoekers per dag ontvangen. In totaal waren ze dit jaar slechts 36 weken open. De musea zien dat terug in hun bezoekersaantallen.

Het Rijksmuseum bijvoorbeeld, maakte bekend dat het dit jaar 675.000 bezoekers over de vloer had. Dit is het laagste aantal sinds 1964. Ter vergelijking: vorig jaar bezochten 2,7 miljoen mensen het museum.

Het Drents Museum sloot het jaar af met ruim 95.000 bezoekers. Vorig jaar waren dat er nog meer dan 170.000.

Museum Panorama Mesdag in Den Haag werd ook hard getroffen. Vorig jaar ontving het museum nog 140.000 bezoekers, dit jaar slechts 47.000. Dit is een daling van 66 procent.

Zelfs als een vaccin volgend jaar het coronavirus verjaagt, zullen musea ook in 2021 de gevolgen nog ondervinden. Panorama Mesdag verwacht zelfs dat zonder maatregelen en extra financiële steun het doek gaat vallen in 2022.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share