Nieuws

Dordrechts Museum krijgt schilderij voor kerst

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Het Dordrechts Museum heeft van Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum een schilderij van Jan Both gekregen. Italiaans landschap met de Ponte Molle stond al enige tijd op de verlanglijst van het museum.

De voorstelling toont drie menselijke figuren met enkele dieren tegen de achtergrond van een brug en een berg. Het is begin van de avond, want de zon verdwijnt langzaam achter de berg.

Jan Both, Italiaans landschap met de Ponte Molle, Dordrechts Museum.

Zoals veel Nederlandse kunstenaars reisde ook Utrechter Jan Both (ca. 1620-1652) naar Italië voor de nodige inspiratie. Zijn eveneens schilderde broer Andries was daar al toen Jan er in 1638 arriveerde. Twee laar lang bewoonden ze samen een huis in Rome. De broers werden daar lid werd van de Bentvueghels, een vereniging van voornamelijk Nederlandse en Vlaamse kunstenaars die werkzaam waren in die Italiaanse stad.

In 1641 reisden ze naar Venetië, waar Andries in maart 1642 stierf. Jan keerde terug naar Utrecht en werd daar lid van het schildersgilde. in zijn geboortestad leidde hij een aantal andere schilders op.

Jan Both schilderde voornamelijk Italiaanse landschappen. De Ponte Molle uit dit schilderij komt ook voor op enkele andere werken. Het Rijksmuseum bezit het schilderij Italiaans landschap met de Ponte Molle. Het Centraal Museum in Utrecht heeft de ets De Ponte Molle over de Tiber te Rome in de collectie.

Both was van invloed op de Dordtse kunstenaar Aelbert Cuyp (1620-1691). De nieuwe aanwinst krijgt daarom een plek in de In het licht van Cuyp, die begin oktober 2021 van start gaat. Op zijn Twitteraccount noemt Het Dordrechts Museum het schilderij “een zeer toepasselijk cadeau voor de 400ste verjaardag van Aelbert Cuyp”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share