Nieuws

Rijksmuseum Boerhaave krijgt ampul coronavaccin

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nederland begon vandaag als laatste EU-land met het vaccineren tegen covid-19. Zorgmedewerker Sanna Elkadiri kreeg de eerste prik. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden krijgt de spuit en de ampul die daarvoor gebruikt werden.

Pen vermomd als injectiespuit. Foto: Evert-Jan Pol.

De spuit en het potje krijgen een plek in de tentoonstelling Besmet!. Die expositie over besmettelijke ziektes kwam vorig jaar april in het nieuws omdat de opening niet door kon gaan vanwege een besmettelijke ziekte. Uiteindelijk opende ze niet op 15 april, maar op 16 juli.

De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ze bestaat uit een mix van wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dachten mensen namelijk dat walnoten de pest konden genezen.

Ook zijn er historische wasmodellen van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen. Deze werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden.

Rijksmuseum Boerhaave begon al in 2018 met de voorbereidingen, met de wens een zeer actuele tentoonstelling te maken. Dat ze zó actueel zou worden, had het Leidse museum echter niet kunnen vermoeden.

Na de uitbraak van het coronavirus besloot het museum de tentoonstelling aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. Zo voegde het herkenbare beelden toe uit de afgelopen maanden waarin de maatschappelijke strijd tegen het coronavirus centraal staat. En straks zijn dus ook de spuit en ampul die gebruikt werden voor de eerste vaccinatie tegen corona in Nederland te zien.

Besmet!, t/m 9 januari 2022 in Rijksmuseum Boerhaave, Leiden

Share
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share