Nieuws

Verhalen achter aanwinsten Van Gogh Museum

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

In zijn voorjaarstentoonstelling staat het Van Gogh Museum stil bij kunstwerken die het in het vorige decennium aan de collectie toevoegde. Het gaat om schilderijen, tekeningen, prenten, sculpturen en brieven die het museum kreeg of kocht.

Felix Vallotton, ‘Luiheid (La paresse)’, 1896, houtsnede in zwart, 25 x 33 cm​, Van Gogh Museum, Amsterdam (aankoop met steun van de BankGiro Loterij).

In Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen wil het museum laten zien dat het niet alleen werken van Vincent van Gogh aankoopt, maar een veel breder verzamelgebied heeft. In de collectie bevinden zich ook stukken van onder anderen Edgar Degas, Berthe Morisot, Edvard Munch en Henri de Toulouse-Lautrec, en ook van minder bekende kunstenaars als Henri Guérard.

Behalve de kunstwerken zelf spelen ook de verhalen rondom de verwerving een centrale rol. De conservatoren vertellen waarom een museum eigenlijk verzamelt en waarom deze taak zo belangrijk is voor een museum. En hoe wordt bepaald welke werken in aanmerking komen om toe te voegen aan de collectie?

Henri de Toulouse-Lautrec, ‘De clown in de Moulin rouge (La clownesse au Moulin rouge)’​, 1897, kleurenlithografie op papier, 41 x 32.3 cm​, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting) .

Andere museummedewerkers vertellen hun persoonlijke verhalen. Bijvoorbeeld over hoe zij tot tranen geroerd waren toen ze een (toen nog potentiële) aanwinst van Maurice Denis bekeken in een depot van een verzamelaar en er plotseling een licht op het hoofdje van de afgebeelde baby viel. Of over hoe zij vriendelijk werden verzocht een chique hotelbar te verlaten, toen ze iets te luid juichten nadat ze hadden gehoord dat het museum op een veiling aan de andere kant van de wereld het winnende bod op een kunstwerk had gedaan.

Ook persoonlijke verhalen van niet-museummedewerkers begeleiden de kunstwerken in deze tentoonstelling. Zoals van verzamelaars, steungevers en van tien Amsterdammers, die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gevraagd om over hun favoriete aanwinst van de afgelopen tien jaar te vertellen.

Van een bewoonster van het Museumkwartier en een middelbare scholiere, tot een jongerenwerker uit Nieuw-West en de stadsdichter van Amsterdam. Allemaal schreven ze een verhaal over een aanwinst. Het museum nodigt bezoekers uit om ook na te denken over hun eigen persoonlijke beleving.

Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen, 5 februari t/m 24 mei in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share