Nieuws

Nieuwe Europese prijs voor kunstmusea

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

De European Museum Academy (EMA) reikt dit jaar de eerste Art Museum Award uit. Dit is een nieuwe jaarlijkse prijs voor Europese kunstmusea.

De prijs is bedoeld voor musea die aan de hand van kunst actuele maatschappelijke kwesties onder de aandacht brengen. Hiermee wil de European Museum Academy de maatschappelijke rol en relevantie van kunstmusea onderstrepen.

Stedelijk Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

De COVID-19-pandemie roept nog meer dan voorheen de vraag op hoe maatschappelijk relevant cultuur is in turbulente tijden van crisis, vindt EMA. Kunstmusea kunnen deze vraag op verschillende manieren beantwoorden.

Musea die willen meedingen naar de prijs moet voldoen aan een reeks criteria. Enkele voorbeelden zijn het aanmoedigen van innovatie, het versterken van participatie en inclusie en het stimuleren van duurzaamheid . Een internationale jury beoordeelt de inzendingen hierop.

“Wij geloven dat musea in het algemeen, en kunstmusea in het bijzonder, positieve sociale verandering kunnen teweegbrengen”, aldus Karl Borromäus Murr, voorzitter van het bestuur van de European Museum Academy. “Met kernwaarden als dialoog, bewustwording, inclusie, openheid en toegankelijkheid zijn het ideale plekken voor verandering. Met deze nieuwe Art Museum Award willen we meer bewustzijn creëren over de maatschappelijke rol en relevantie van kunstmusea en het debat over hun rol in en impact op de samenleving stimuleren.”

Kunstmusea kunnen zich aanmelden tot en met 31 maart via de site van de Art Museum Award. De eerste prijsuitreiking vindt later dit jaar plaats.

De European Museum Academy is een stichting zonder winstoogmerk die onderzoek doet naar de rol van musea in de huidige samenleving. De academie doet dienst als een museale denktank die zich bezighoudt met de huidige praktijk en toekomstige ontwikkeling van musea. Ze reikt verschillende Europese museumprijzen uit.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share