Nieuws

Musea zoeken werk Suze Robertson voor expositie

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second
Suze Robertson, Zelfportret.

Museum Panorama Mesdag en het Noord-Veluws Museum Nunspeet presenteren in 2022 een dubbeltentoonstelling over Suze Robertson (1855-1922). Daarvoor zijn ze op zoek naar werken van deze Nederlandse kunstenares.

Aanleiding voor de exposities is de honderdste sterfdag van Robertson in 2022. In haar tijd was ze een van de weinige professionele vrouwelijke kunstenaars. Dat was al ongewoon en het feit dat ze als vrouw naaktmodellen portretteerde, baarde ook opzien.

“Dat werd vóór mij nooit door dames gedaan”, zei ze daar ooit zelf over. “Ik was de eerste die er aanspraak op maakte. En tot zelfs in een plaatselijk blad werd er schande van gesproken. ’t Was een verschrikkelijk ding in Rotterdam: een jonge vrouw, die schilderde naar naaktmodel.”

Een groot deel van haar oeuvre bestaat uit afbeeldingen van vrouwen en dan niet zelden hard werkende vrouwen. Ze was gefascineerd door het ruige leven van eenvoudige arbeiders. Een enkele keer schilderde ze ook gebouwen. Kenmerkend voor haar schilderijen zijn aardse kleuren als bruin en grijs.

Suze Robertson, Pietje op boerenstoel, 1893, Kunstmuseum Den Haag, langdurig bruikleen Suze Robertson Stichting.

Voor de twee elkaar aanvullende tentoonstellingen gaan Museum Panorama Mesdag en het Noord-Veluws Museum Robertsons werk en leven ook nader onderzoeken. Veel essentiële vragen omtrent haar werk en leven zijn namelijk nog onbeantwoord. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk waarom ze voornamelijk vrouwen schilderde.

Voor het onderzoek krijgen ze de medewerking van de erven Robertson. Die verlenen de onderzoekers van de musea toegang tot het familiearchief, dat normaal niet publiekelijk toegankelijk is. De onderzoeksresultaten verschijnen in een uitgebreide publicatie.

Beide musea willen Robertsons oeuvre ook in kaart brengen; dat is nog niet eerder gebeurd. Daarom zijn de instellingen op zoek naar werken in particuliere collecties. Ze verzoeken een ieder die een schilderij of tekening van Suze Robertson in zijn of haar bezit heeft, via e-mail contact op te nemen met Suzanne Veldink, hoofd museale zaken museum Panorama Mesdag.

Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet en Museum Panorama Mesdag in Den Haag hebben een speciale band met (het werk van) Suze Robertson. De omgeving van Nunspeet vormde een belangrijke inspiratiebron voor Robertson en Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten, oprichters van Panorama Mesdag, verzamelden haar werk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share