Nieuws

Stedelijk Museum Schiedam krijgt grote kunstcollectie

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Vlak voordat Stedelijk Museum Schiedam de deuren sloot vanwege een grote renovatie kreeg het een grote kunstcollectie van Stichting Beheer SNS REAAL. Het gaat om bijna zeshonderd werken van Nederlandse kunstenaars. Samen vormen ze de NOG Collectie die 25 jaar geleden werd opgericht als bedrijfscollectie.

Fatima Barznge, Study of SquareZamZam, 2017. NOG Collectie/Stedelijk Museum Schiedam. Fotografie: Aad Hoogendoorn.

De nadruk ligt op tekenkunst en daarmee is het een belangrijke tekeningencollectie in Nederland. De NOG Collectie bestaat verder uit schilderijen, beelden en multimedia-installaties. Het museum heeft sinds een aantal jaren het beheer over de collectie en doet ook aankopen. De schenking van de kunstwerken gaat vergezeld van een financiële donatie voor het toekomstig beheer en het maken van een tentoonstelling.

“Ik ben blij dat de collectie een vast thuis in het museum vindt”, zegt Ad Brits, directeur van Stichting Beheer SNS REAAL die de NOG Collectie overdraagt. “Op deze manier kan iedereen van de kunst genieten en blijft het erfgoed behouden voor toekomstige generaties.” De schenking markeerde het vertrek van museumdirecteur Deirdre Carasso. Zij gaat aan de slag als directeur van Bibliotheek Utrecht.

Koen Taselaar, After Long Consideration And Soul Searching The Smoking Croissant Turned Out To Be My Mom, 2020, NOG Collectie/Stedelijk Museum Schiedam.

Verschillende conservatoren hebben de collectie de afgelopen kwart eeuw met veel zorg opgebouwd. Ze zaten dicht op de tijd. Werk van kunstenaars als Charlotte Schleiffert, Femmy Otten, David Bade, Dan Zhu en Chaim van Luit kwam soms vers uit het atelier. Ook Marlene Dumas en Ger van Elk zijn vertegenwoordigd. “De verzameling is een mooie afspiegeling van de Nederlandse kunst van de afgelopen dertig jaar”, zegt Carasso. “Veel kunstenaars van wie de NOG Collectie werken aankocht, bouwden later een rijke carrière op.”

De NOG Collectie is een initiatief van Ton Boersma, in 1994 algemeen directeur van NOG Verzekeringen. Hij zag de kunst niet als belegging of aankleding van het hoofdkantoor, maar wilde ‘iets blijvends’ creëren. Daarmee greep hij terug op de leuze uit het jaar van oprichting (1863) van het Nederlands Onderwijs Genootschap: “Iets doen omdat er anders niets gebeurt”. Vanaf het begin werd hedendaagse kunst aangekocht van gerenommeerde kunstenaars en onbekend talent.

Onder leiding van Frits Becht kreeg de collectie vanaf 1994 vorm. Hij kocht aan alsof hij voor zichzelf verzamelde. Corrie van der Veen nam zijn plek in 2001 over met eenzelfde opdracht: “Verzamel zoals je dat voor jezelf zou doen”. In 2013 kwam de collectie onder het beheer van Stedelijk Museum Schiedam en verzamelden de museumconservatoren voor de NOG Collectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share