Nieuws

Rembrandt en Mondriaan ontdekt in Tussen Kunst en Kitsch

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Een ets van Rembrandt en een vroege Mondriaan doken de afgelopen maanden tijdens opnames voor het nieuwe seizoen van Tussen Kunst en Kitsch. Dat maakte omroep AvroTros gisteren bekend.

Etsen van Rembrandt komen wel vaker boven water, maar in aflevering twee van het nieuwe seizoen van Tussen Kunst en Kitsch krijgt expert Bas Hesselink een eerste druk onder ogen en dat is vrij bijzonder. Rembrandt heeft deze ets dus zelf gedrukt. Het bleef bovendien bij die eerste druk. De ets toont een huis in een landelijke omgeving.

Het ontdekte stilleven van Piet Mondriaan. Foto’s: Tussen Kunst en Kitsch.

in de eerste aflevering komt een stilleven met onder meer een koperen schaal en twee vruchten voorbij. Volgens expert Willem de Winter gaat het hier om een vroeg werk van Piet Mondriaan uit omstreeks 1905. De signatuur blijkt overeen te komen met bekende sigaturen van de Nederlandse kunstenaar en de kleuren en thema’s passen bij het werk van Mondriaan uit die tijd. De inbrenger en zijn zus erfden het doek van een ongehuwde tante. Zij werkte destijds bij museum Boijmans van Beuningen. “Het oeuvre van Mondriaan is door wetenschappers en kunsthistorici al heel goed in kaart gebracht dus het is heel bijzonder dat er nu nieuw werk aan toegevoegd kan worden”, aldus De Winter.

De geschatte waarde van beide vondsten maakt Avrotros nog niet bekend.

Tussen Kunst en Kitsch, vanaf 4 maart elke woensdag om 20.30 uur op NPO1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share