Nieuws

Drents Museum koopt schilderij Rosa Loy

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Het Drents Museum heeft het schilderij Substanzen/Substances van de Duitse kunstenaar Rosa Loy aan de collectie toegevoegd. Het is de eerste keer dat het museum werk van een internationale kunstenaar heeft aangekocht.

“Het werk van Rosa Loy past perfect in onze collectie hedendaagse figuratieve kunst, waarbij de waarneming van de werkelijkheid het uitgangspunt is”, vindt directeur Harry Tupan. Loy behoort tot de Neue Leipziger Schule, een stroming die al langer door het Drents Museum wordt gevolgd. Zij en haar man, kunstenaar Neo Rauch, zijn enkele van de belangrijkste vertegenwoordigers daarvan.

Rosa Loy, Substanzen/Substances, 2019, Drents Museum.

In 2009 liet het in de tentoonstelling Realisme uit Leipzig een uitvoerig overzicht van drie generaties schilders zien. Daarna volgden verschillende solopresentaties van kunstenaars uit Leipzig, onder wie ook Rosa Loy (2017/2018). “Nu is het tijd om ook actief internationaal werk te gaan verzamelen”, aldus Tupan.

Al decennia lang werkt Rosa Loy (1958) aan een oeuvre waarin de vrouw centraal staat. Ze haalt haar inspiratie uit eigen ervaringen, herinneringen en ontmoetingen. De mens en de natuur lijken in Loys schilderijen soms letterlijk met elkaar vergroeid. Deze wereld van vrouwen en planten ligt het dichtst bij een fantasiewereld. Substanzen/Substances een typisch Rosa Loy-schilderij, aldus het Drents Museum in het persbericht. “Het is sprookjesachtig en geheimzinnig en weet de toeschouwer daarmee voortdurend geboeid te houden.”

De nieuwe aanwinst is te bewonderen vanaf 1 juni, als het museum weer open is na de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus.

Lees ook: Sterke vrouwen in fascinerende sprookjeswereld Rosa Loy

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share