Nieuws

Sluiting dreigt voor Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Het voortbestaan van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is onzeker geworden na het wegvallen van subsidie. Dat meldt het Amsterdamse museum op zijn website.

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft het museum laten weten dat het de aangevraagde vierjarige subsidie niet kan uitkeren. Het advies over de aanvraag was overigens positief. De commissie van AFK die subsidieaanvragen beoordeelt, adviseerde om het museum jaarlijks 604.272 euro toe te kennen. Volgens het fonds is dat niet mogelijk omdat het over onvoldoende budget beschikt. Volgens het museum wordt de financiële situatie daardoor zo kritiek dat sluiting dreigt.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Foto: Amsterdam Municipal Department for the Preservation and Restoration of Historic Buildings and Sites (bMA).

“Ik ben verbijsterd”, reageert directeur Birgit Büchner. “Museum Ons’ Lieve Heer op Solder behoort tot het cultureel en religieus erfgoed van Amsterdam. Het zeventiende-eeuwse woonhuis met de verborgen kerk op zolder representeert drie eeuwen Amsterdamse geschiedenis. Bovendien focussen we met ons museum op de actuele betekenis van dit unieke monument voor onze stad. Deze link met het heden wordt hoog gewaardeerd, zowel door bezoekers en scholen als door het AFK.”

Enkele liefhebbers van het museum hebben een petitie gestart waarin ze wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) oproepen de subsidie alsnog toe te kennen. Deze is inmiddels al ruim 11.500 keer ondertekend.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is na het Rijksmuseum het oudste museum van Amsterdam. Vijf jaar geleden onderging het nog een omvangrijke verbouwing.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een voormalige schuilkerk in de binnenstad van Amsterdam. Zoals de naam al aangeeft, bevindt die zich op de zolder van het zeventiende-eeuwse grachtenpand. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, en uiteindelijk naar een complete kerk.

De kerk is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland verboden waren. Kerken waren alleen toegankelijk voor protestanten. Katholieken weken uit naar verscholen kerken.

De uit Duitsland afkomstige Jan Hartman kocht in 1661 niet alleen het grachtenhuis aan de Oudezijds Voorburgwal maar ook de twee erachter liggende woningen. Hij liet de bovenste verdiepingen van de drie panden met elkaar verbinden. Daar kwam de kerk. Het protestantse stadsbestuur gedoogde de zolderkerk. Katholieke Amsterdammers mochten de mis niet in het openbaar vieren, maar wel in huiselijke kring.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share