Nieuws

Protocol voor veilig museumbezoek

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Museum mogen per 1 juni weer open. Premier Rutte bevestigde dat al eerder aangekondigde besluit vanavond in een persconferentie. De musea en bezoekers moeten zich echter wel aan de nodige regels houden. De Museumvereniging heeft daarvoor een protocol opgesteld.

Museum de Fundatie in Zwolle. Foto: Evert-Jan Pol.

Het protocol voor veilige en verantwoorde heropening van musea moet veilige en verantwoorde heropening van de musea mogelijk maken. Voorwaarde voor heropening van een museum is dat het ten minste aan het goedgekeurde protocol voldoet.

Uit recent onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat 79 procent van de Nederlandse museumbezoekers verwacht na heropening de musea weer even veel of zelfs meer te gaan bezoeken. Een vijfde gaf aan direct na heropening weer Nederlandse musea te gaan bezoeken. En 58 procent verwacht een museumbezoek meer dan een maand uit te stellen na de heropening. Aarzelingen over bezoek aan musea zitten voornamelijk in de mogelijkheid tot het afstand houden van andere bezoekers, het veilig gebruik van toiletten en het aanraken van deurklinken en trapleuningen.

In het protocol van de Museumvereniging staat daarom dat de musea moeten zorgen voor maximale hygiëne. Zo moet er op centrale plaatsen desinfecterende handgel beschikbaar zijn of een een plek om de handen te wassen. Ook moeten museummedewerkers regelmatig schoonmaken.

Het protocol meldt verder onder meer dat de musea moet werken met tijdsloten. Dit houdt in dat iedere bezoeker een starttijd moet reserveren. Dit moet ervoor zorgen dat bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Zo nodig moeten musea de looproutes aanpassen. Ook moeten musea verschillende deuren gebruiken voor inkomende en uitgaande bezoekers.

Bezoekers moeten zich ook aan regels houden. Wie gezondheidsklachten heeft, mag niet naar het museum. .Bezoekers zijn welkom als zij en hun huisgenoten tenminste 24 uur klachtenvrij zijn. De Museumvereniging geeft eveneens het dringende advies het openbaar vervoer zo mogelijk te vermijden. “Kom zo veel mogelijk met eigen vervoer en ga vooral naar musea in (de omgeving) van je woonplaats.”

De Nederlandse musea zijn gesloten sinds 13 maart.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share