Nieuws

Het Valkhof heropent kleurrijk

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Niet alle musea heropenden al op 1 juni; sommige hadden iets meer tijd nodig. Museum Het Valkhof in Nijmegen opende gisteren de deuren weer voor het publiek. En dat deed het met de kleurrijke tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat.

Erik Mattijssen, Union of the artists (2010); Ineke Hans, Forest for the trees (2005) & Fly (2008).

De tentoonstelling is een tweede in de serie Vliegende Hollanders, Gelderse toptalenten, waarin telkens twee kunstenaars centraal staan. In 2019 lag de focus op de verbinding tussen jong en oud en dit jaar gaat het om de verstrengeling van kunst en design. Meubel- en productontwerper Ineke Hans (1966) en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen (1957) reageren in de expositie op elkaars werk.

Ineke Hans, Bowl & spoon for Royal VKB.

Voor haar gebruiksobjecten laat de deels in Berlijn wonende en werkende Ineke Hans zich inspireren door zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken, alsook het boerenverstand, materialen, folklore en het menselijke gedrag. Functionaliteit en nuchterheid staan bij haar hoog in het vaandel. Een product moet toegankelijk zijn, maar tegelijkertijd bijzonder.

De interesse van Erik Mattijssen ligt net als die van Hans bij object en interieur. De kunstenaar verbindt zijn voorkeur voor specifieke kleuren aan zijn liefde voor de typografie en productreclame uit de vooroorlogse jaren. Uit zijn werk spreekt een zekere melancholie, soms een vleug van nostalgie. Mattijssen voert de toeschouwer mee naar plekken die deze vaag bekend voorkomen, zoals een slaap- of huiskamer, een keuken of een winkel met een rijkdom aan voedselwaren die niet langer op de markt lijken te zijn.

Erik Mattijssen, Fanfare.

In Geel als citroen, rood als tomaat verkennen Ineke Hans en Erik Mattijssen elkaars werk en reageren op elkaar. Ze vullen elkaar aan, versterken, bevragen of becommentariëren elkaar. Soms is de intuïtie leidend, soms de vorm of de inhoud. Vaker is het de verwantschap in de grote liefde voor het object, voor elkaars verzamelingen die niets en ook alles met elkaar gemeen hebben. Steeds opnieuw zijn kleur, vorm en betekenis verbindende elementen.

Geel als citroen, rood als tomaat, t/m 13 september in Museum Het Valkhof, Nijmegen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share