Nieuws

Oudste harnas van Nederland van dichterbij te zien

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Het oudste harnas van Nederland komt tijdelijk naar het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Het harnas van Karel van Egmond, hertog van Gelre (1467-1538) hangt sinds 1538 in de Eusebiuskerk in Arnhem op 5 meter hoogte. Vanaf 1 juli is het voor het eerst van een stuk dichterbij te bewonderen; vanaf slechts 1,5 meter.

Het harnas van Karel van Egmond, hertog van Gelre. Foto: Jan van Dalen Fotografie.

Al vijf eeuwen lang hangt in de Eusebiuskerk in Arnhem een kastje met daarin een biddende figuur in harnas. Het is het beeld van de hertog van Gelre. De hertog kreeg na zijn dood in 1538 een praalgraf in de Eusebiuskerk. Gedurende het bombardement van Operation Market Garden in 1944 ging het beeld verloren in een brand. Het harnas kwam gehavend uit de puinhopen tevoorschijn. Vanwege de restauratie van de Eusebiuskerk verhuist het inmiddels gerestaureerde harnas en beeld naar het NMM, waar het tot eind dit jaar blijft.

Het originele harnas van hertog Karel van Gelre is een van de topstukken uit de Gelderse en nationale geschiedenis. Het is het oudste nog intact gebleven harnas van Nederland. Het bijzondere is dat zowel de drager als de maker van het harnas bekend zijn. De hertog droeg het tijdens zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Gelre. De maker was Jan van Calis die evenals Karel van Gelre in de Eusebiuskerk begraven ligt.

Karel van Egmond was van 1492 tot zijn dood in 1538 hertog van Gelre. Dat zelfstandige hertogdom bestond uit het huidige Gelderland en Noord-Limburg en klein deel van het Duitse Noordrijn-Westfalen. Op het hoogtepunt omvatte Van Egmonds gebied ook nog Graafschap Zutphen, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen (op enkele steden na).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share