Nieuws

Centraal Museum koopt twee nieuwe stoelen

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Het Centraal Museum Utrecht heeft de stoelen SE 69 Soap Edition van Sabine Marcelis en Puk SZ 19 van Kiki van Eijk toegevoegd aan de collectie. Beide zijn onderdeel van de tentoonstelling De slaapbank die ogen opende.

Sabine Marcelis, SE 69 Soap Edition, Centraal Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

De stoelen zijn geïnspireerd door ontwerpen van Martin Visser: de eetkamerstoel SE 69 en de fauteuil SZ 01. Eind jaren vijftig gaf Visser beide meubels vorm. Marcelis en Van Eijk ontwierpen hun versies speciaal voor de huidige expositie. Die is een ode aan Vissers beroemde slaapbank BR 02.

Net als in de BR 02 draagt bij de SE 69 een frame van vierkant zwart kokerprofiel de zwevende zitting. Marcelis (1985) gebruikte voor haar variant van de stoel giethars, dat door het fijn te schuren een zeepachtige uitstraling krijgt.

Kiki van Eijk. Puk SZ 19, Centraal Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

Kiki van Eijk (1978) liet zich voor de Puk SZ 19, vernoemd naar haar zoon, inspireren door de eenvoud van de SZ 01 van Martin Visser. Het ontwerp van Visser vond zijn oorsprong in diens wens om een standaard zitkuip met ideale zithoek in meerdere meubels toe te kun­nen passen. De SZ 01 bestaat hierdoor uit slechts twee verchroomde zijpanden en zitkuip.

Om het zestig jarig jubileum van het ontwerp van de BR 02, de beroemde slaapbank van Martin Visser, te vieren lieten zeven topontwerpers uit Nederland zich inspireren door ontwerpen van Martin Visser. Het resultaat is nog tot en met 1 november te zien in de expositie De slaapbank die ogen opende.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share