Nieuws

Musea zoeken kledingstukken

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

De Nieuwe Kerk Amsterdam en Amsterdam Museum zijn op zoek naar kledingstukken met een persoonlijk verhaal. Die krijgen dan wellicht een plek in de grote modetentoonstelling Maison Amsterdam. Die zal een overzicht bieden van 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context.

Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van het Amsterdam Museum, ontwerpers en andere bruikleengevers, vertelt de tentoonstelling over modestad Amsterdam. Centraal thema is hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden.

De expositie besteedt aandacht aan on der meer haute couture en diverse modestijlen die voortkwamen uit viering en protest, zoals hippie en punk. Ook zwierige japonnen en statige kostuums uit de achttiende en negentiende eeuw, revolutionaire fietskleding voor vrouwen en typische ontwerpen uit de roaring twenties passeren de revue.

V.l.n.r: Ontwerper Mary Quant geeft advies aan Nederlandse vrouw over minirok, 1967. Foto: Pictorial Press, Alamy Stock Photo; Damrak, Amsterdam (1983) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken; Portret van een vrouw in sarong en kabaja met kind aan de hand, 1929. Foto: Dr. W.G.N. van der Sleen, Collectie Tropenmuseum; Man draagt Dashiki hemd. Foto: piqsels.com.

De meeste stukken komen uit de modecollectie van het Amsterdam Museum, aangevuld met unieke bruiklenen van Nederlandse topontwerpers. En omdat mode voor iedereen is, vragen de samenstellers het publiek om mee te doen. Zij doen een oproep om specifieke kledingstukken uit te lenen voor de tentoonstelling.

Ze zoeken bijvoorbeeld de iconische minirok van Mary Quant, die in de jaren zestig en zeventig veelvuldig in het Nederlandse straatbeeld te zien was, of hotpants uit de tachtiger jaren. Tevens zijn de makers op zoek naar bijzondere sarongs en kebaya’s van migranten uit Indonesië en een kleurrijke dashiki van een festivalganger.

Aan de kledingstukken moet een persoonlijk verhaal zitten, het liefst met een Amsterdams tintje. Wie een iconische kledingstuk in de kunst heeft, mag een foto sturen waarop diegene dat draagt. Inzenden van foto’s kan tot en met vrijdag 15 mei. Voorwaarden en meer informatie zijn te vinden op de site van De Nieuwe Kerk.

Maison Amsterdam. De stad, de mode en de vrijheid, 19 september 2020 t/m 31 januari 2021 in De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share