Nieuws

Inpakkunstenaar Christo overleden

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Kunstenaar Christo is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden in New York. Hij was vooral bekend vanwege zijn inpakkunst: hij wikkelde grote bouwwerken in doeken.

Still uit Christo: Walking on Water.

Christo Vladimirov Javacheff, zoals zijn officiële naam luidde, kwam op 13 juni 1935 ter wereld in de Bulgaarse stad Gabrovo. Later vestigde hij zich in de Verenigde Staten (in 1973 werd hij Amerikaans staatsburger). Hij werkte nauw samen met zijn vrouw, Jeanne-Claude Denat de Guillebon (1938-2009).

Samen bekleedden ze grote opvallende bouwwerken of landschappen tijdelijk met stoffen. Door die in te pakken, abstraheerden ze deze. Bekende voorbeelden zijn de Pont Neuf in Parijs (1985), de Rijksdag in Berlijn (1995) en het Central Park in New York (2004).

Hoe een dergelijk project tot stand kwam, is goed te zien in de documentaire Christo: Walking on Water, die vorig jaar verscheen. Deze gaat over de realisatie van The Floating Piers. In 2016 legde hij over een deel van het Meer van Iseo in de Italiaanse provincie Brescia een tijdelijke ingepakte brug aan. Dat tijdelijke kunstwerk trok miljoenen bezoekers.

Christo werkte nog aan enkele projecten, die gewoon door zullen gaan. Als alles volgens planning verloopt, is volgend jaar de Arc de Triomphe in Parijs bijvoorbeeld enkele weken gehuld in blauwgrijs doek. Dit kunstwerk is dan te bewonderen van 18 september tot en met 3 oktober 2021.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share