Nieuws

Vijf musea tonen kunst in Centraal Museum

0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Op de dag dat de Nederlandse musea weer open mogen, donderdag 19 november, opent het Centraal Museum de tentoonstelling Collector’s Item: de verzameling hedendaagse kunst van Pieter en Marieke Sanders. Vijf verschillen de musea tonen daarin een selectie.

Jan Hoek, 1st choice photo of Godlisten, 2014, Centraal Museum.

Onlangs is een groot deel van de collectie van Pieter en Marieke Sanders overgedragen aan de Staat der Nederlanden. De 225 werken zijn verdeeld over vijf musea: Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, het Rijksmuseum, Teylers Museum en Centraal Museum. Voor Collector’s Item koos elk museum een aantal stukken uit.

Otobong Nkanga, Shaping Memory, 2012, Stedelijk Museum Amsterdam.

Het Stedelijk Museum laat onder meer het werk Shaping Memory van Otobong Nkanga zien. Nkanga reconstrueerde daarin een beeld van haar geboorteplek. Niet aan de hand van familiealbums of archiefbeelden, maar met gevonden foto’s uit tijdschriften. Het is een persoonlijke bespiegeling op het idee van thuis.

Kunstmuseum Den Haag toont werk van onder anderen Michael Raedecker en Andrei Roiter. Raedecker verwerkte borduursels, volgens hem een ‘niet-kunsttechniek’, in zijn kunstwerken. Een van die borduursels op doek is te zien op zaal.

Werken van Jan Hoek, Marlene Dumas en Gluklya behoren tot de aanwinsten van het Centraal Museum. Zo is van Jan Hoek een foto van Godlisten te zien. Hoek laat mensen die vaak eenzijdig gerepresenteerd worden zelf bepalen hoe ze worden vastgelegd. Zo deed hij dat ook met de 23-jarige Masai-jongen Godlisten. Hij wilde geportretteerd worden als een ‘Spiderman’, wat resulteerde in deze foto, die op zaal te zien is.

Teylers Museum laat werk op papier zien, van onder anderen Marc Mulders, Levi van Veluw, Django Hernández en Raquel Maulwurf. De gebruikte technieken, houtskool, verf en bic-pen, geven een indruk van de veelzijdigheid van dit medium. Marc Mulders is vertegenwoordigd met een aquarel van een fazant als beeld van vergankelijkheid.

Het Rijksmuseum toont fotografie, schilderkunst en werken op papier van Maarten Ploeg, Haddasah Emmerich en anderen. Fotograaf Hans Wilschut is vertegenwoordigd met Roofpark. De foto is gemaakt op het dak van een gebouw in Shanghai en brengt de kijker in verwarring over of de stad gehuld is in ochtendnevel of smog.

Hans Wilschut, Roofpark, 2007, Rijksmuseum.

Pieter en Marieke Sanders verzamelden vanaf de jaren zeventig actuele kunst van zowel jonge en nog onbekende, als gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland met de nadruk op innovatief en conceptueel werk. Ze volgden niet het werk van specifieke kunstenaars, maar juist de ontwikkelingen in de kunst in Nederland en internationaal. Hierdoor is de collectie een goede representatie van het Nederlands galerie-aanbod van de afgelopen veertig jaar.

In het bijzonder volgden zij de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, videokunst en post-internetkunst. De werken gaan vaak over onbewuste gevoelens en verlangens, of gaan over de sociale omgeving van de mens. “‘Kunst moet gezien worden’, zei Pieter altijd”, aldus Marieke Sanders. “En nu vindt een mooi ensemble van onze collectie zijn weg naar vijf prominente musea, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. Dat is een mooi vervolg op het verzamelen voor eigen plezier.”

Collector’s Item: de verzameling hedendaagse kunst van Pieter en Marieke Sanders, 19 november 2020 t/m 7 maart 2021 in Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share