Nieuws

Roze vrouwen van Moesman op Utrecht CS

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Menig treinreiziger blijft even stilstaan bij glazen gebouwtje in de hal van station Utrecht Centraal. De veertig roze ‘naakte’ paspoppen trekken al van ver de aandacht. Ze staan in het pop-upexpositie waarmee het Centraal Museum extra aandacht vraagt voor de nieuwe tentoonstelling De tranen van Eros – Moesman, surrealisme en de seksen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Pop-upexpositie De Vrouwen van Moesman op station Utrecht Centraal.

Die grote expositie gaat over surrealisme in het algemeen en Johannes Hendrikus (Joop) Moesman in het bijzonder. Deze enige officieel erkende Nederlandse surrealist was jarenlang in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht. Het centraal station in die stad is daarom een toepasselijke locatie voor de pop-upinstallatie.

Moesman (1909-1988) had een obsessie voor vrouwen en seks en in zijn kunst kwamen die twee passies veelvuldig samen. Blote dames zijn geen uitzondering in zijn schilderijen. In de tijdelijke installatie op het station staan zijn vrouwen daarom centraal. Elke rij van tien poppen verwijst naar één werk van de surrealist in de tentoonstelling in het Centraal Museum.

Detail uit pop-upexpositie De Vrouwen van Moesman op station Utrecht Centraal.

Zo staan de poppen met een panty over hun hoofden symbool voor Avonduur. Daarin staat een gemaskerde ontblote vrouw centraal, wier linkerborst op een tafel rust. Daarnaast ligt, heel gevaarlijk, een mes. De roze dames op het station lopen gelukkig enkel het risico aangestaard te worden door passanten.

Tien andere poppen doen dienst als tafel waar een sprieterige plant op staat. SM-liefhebber Moesman had het zelf kunnen bedenken om een vrouw als meubel te laten functioneren. De roze dames komen er overigens nog relatief goed vanaf. De vrouw in het schilderij Parasitica, waarnaar ze verwijzen, heeft niet eens een hoofd.

De door het Utrechtse creatief bureau Buro Dertig ontwikkelde installatie De Vrouwen van Moesman is nog te zien tot en met 8 maart op Utrecht CS, ter hoogte van spoor 19 op station Utrecht Centraal.

De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen, t/m 24 mei in het Centraal Museum, Utrecht

Lees ook: De vreemde kronkels van Joop Moesman

Lees ook: Joop Moesman en de spoorwegen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share