Nieuws

Stedelijk Museum Schiedam koopt zwarte kunst

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second
Esiri Erherienne-Essi, Anaborhi (threading), 2015, Stedelijk Museum Schiedam.

Stedelijk Museum Schiedam heeft drie portretten van zwarte vrouwen gekocht. Het gaat om een foto van Jenny Boot en twee schilderijen van Esiri Erheriene-Essi.

“Ik zie niets exotisch, het is gewoon normaal afrohaar, geweldig flexibel”, zegt Esiri Erheriene-Essi. Stedelijk Museum Schiedam kocht twee schilderijen van de kunstenaar die nu te zien zijn in de tentoonstelling Realisme nu. Ze ontleende haar beelden aan een Britse encyclopedie over haardracht uit 1972, waarin de haarstijl als exotisch wordt beschreven. Esiri Erheriene-Essi werd dit jaar genomineerd voor de Prix de Rome, een belangrijke Nederlandse kunstprijs.

Begin dit jaar kocht het museum ook een werk van fotograaf Jenny Boot. Black girl with pearl is een ode aan Meisje met de parel van Johannes Vermeer. “Ik volgde de discussie over inclusiviteit en dat er maar zo weinig zwarte mensen in musea te zien zijn. Intuïtief verwerk ik dat dan in mijn werk”, zegt ze. Het werk van Jenny Boot hing tot begin dit jaar in de tentoonstelling Modest Fashion.

Jenny Boot, Black girl with pear, Stedelijk Museum Schiedam.

“Vermeers Meisje met de parel is voor mij een iconisch beeld van een jonge vrouw”, zegt Boot. “Misschien is ze een beetje verliefd; ze kijkt wat verrast en is voor mij, en wie weet elk wit meisje, heel herkenbaar.” Het idee voor het werk schoot de fotografe te binnen terwijl ze samen met model Sandra Uwase aan het werk was. “Het was meteen raak. Haar blik, haar gezicht, alles viel gelijk op zijn plek.”

De aankopen passen in het verzamelbeleid van het museum, vertelt Catrien Schreuder, hoofd tentoonstellingen en collecties. Sinds de jaren vijftig richt het museum zich op ‘thans levende’ kunstenaars. De drie aanwinsten laten een kanteling zien naar een niet-westers, niet-eurocentrisch wereldbeeld. De discussie daarover is nu actueel, maar speelt al veel langer.

Dat maakt de urgentie van dit soort aankopen groter. “We zijn een museum van en voor mense”, vertelt Schreuder. “Bij alles wat we doen proberen we dat zoveel mogelijk stemmen en perspectieven zichtbaar zijn en niemand wordt uitgesloten.”

Het museum maakt tentoonstellingen rond maatschappelijke thema’s en laat jonge kunstenaars daarop reageren. Ook besteedt het aandacht aan kunst die voortkomt uit bijvoorbeeld de online-cultuur en de mode- of muziekwereld of kunst die is geworteld in niet-westerse tradities. De Raad voor Cultuur vindt dat het museum hiervoor rijkssubsidie moet krijgen. Op Prinsjesdag blijkt of minister Ingrid van Engelshoven van OCW dat advies overneemt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share