Nieuws

Nederlandse toont coronakunst in Londen

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Covid-19 houdt de hele wereld al maanden bezig en het was slechts een kwestie van tijd voordat de pandemie ook in kunstwerken zou opduiken. In een nieuwe serie schilderijen van de Nederlandse kunstenares Jade van der Mark zien we mensen met mondkapjes en werknemers in zoomvergaderingen. Volgende maand toont ze de werken in Londen.

Jade van der Mark, We ae all human, 2020. Foto: Michiel Meeuwis.

Jade van der Mark (1990) woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Londen. In haar werk staat het stedelijk leven in al zijn hectiek en complexiteit centraal. Ze verkent actuele thema’s als isolement, overconsumptie, racisme, de effecten van covid-19 en de invloed van de modewereld op jongeren en hun zelfbeeld. Vanaf zaterdag 12 december is haar meest recente werk een week lang te zien in Pi Artworks Gallery in Londen.

In kleurrijke, dikke lagen olieverf, aangebracht op doeken van forse afmetingen, verbeeldt Van der Mark een wereld waarin isolement en virtual reality de boventoon voeren. Op een van haar laatste werken, het monumentale We’re All Human, staan tientallen dicht op elkaar gepakte mensen, velen met mobieltjes, koptelefoons en enkelen mondmaskers. Allen zijn zij verdiept in hun eigen wereld. Onderlinge contacten ontbreken, blikken ontwijken elkaar.

Jade van der Mark, Zoommeeting. Foto: Michiel Meeuwis.

De dynamiek vormt een sterk contrast met het isolement dat er doorheen breekt. “We leven in een tijd die ons door de opkomst van technologie in staat stelt meer met elkaar in verbinding te staan”, vertelt Van der Mark. “Het resultaat is echter dat deze technologie ons onverschillig en apathisch maakt en echt contact een zeldzaamheid aan het worden is. Met mijn werk hoop ik te bereiken dat we hier serieus bij stilstaan.”

Van der Mark bouwt haar schilderijen op uit dikke, afzonderlijke lagen verf. Omdat het wel een week kan duren voordat een laag droog is, gaan er weken en soms maanden heen met het maken van een enkel schilderij. Bovendien brengt zij, met het verstrijken van de tijd, steeds kleine correcties aan waardoor ook veranderende inzichten aan bod kunnen komen. Alsof zij wil zeggen: niets ligt vast, de weg is het doel.

“Met mijn werk wil ik een connectie tussen mensen terugbrengen. Dus tussen culturen en religies. Hoe meer we ons verdiepen in elkaar, hoe meer we van elkaar kunnen leren.”

We’re All Human, 12 t/m 19 december in Pi Artworks Gallery, Londen, Engeland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share