Nieuws

Musea gesloten, maar online open

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Eerst was het 31 maart, toen 6 april en sinds gisteren weten we dat de musea in Nederland zeker tot en met 1 juni gesloten blijven voor publiek. Voor al die instellingen is dat een grote klap, maar ze zitten niet bij de pakken neer. Online laten ze nog meer dan normaal zien wat ze in huis hebben.

Screenshot virtuele rondleiding door Museum Hilversum.

Museum Hilversum geeft bijvoorbeeld een 360 graden-tour door de tentoonstelling De Zilveren Camera. Bezoek de site van het museum, klik op Virtuele wandeling en bekijk de expositie vanaf je bank, of waar je je ook bevindt. Je kunt zelf bepalen welke route je neemt door het museum. Het werkt niet allemaal even perfect, maar de virtuele bezoeker krijgt toch een goed beeld van de expositie.

Stedelijk Museum Zutphen probeert het publiek ook online een huidige tentoonstelling te ervaren. De expositie Koele Wateren, Schatten uit het Rijks was net twee weken open, toen ze alweer noodgedwongen moest sluiten. Op zijn site biedt het museum mini-podcasts over een aantal werken uit de expositie aan.

Er is een mini-podcast over De brug over de IJssel bij Doesburg van Willem Roelofs.

Stedelijk Museum zendt elke vrijdag een live rondleiding uit via Instagram. Wie op dat moment geen tijd heeft, kan de tour achteraf terugkijken zijn op YouTube of via Facebook. Vrijdag 20 maart trapte directeur Rein Wolfs af met een rondleiding door De Collectie – Stedelijk BASE. De volgende live rondleiding vindt vrijdag 27 maart plaats.

Ook andere musea zijn nu nog actiever op Instagram. Gisteren gaf Terry van Druten, hoofdconservator kunstcollecties van Teylers Museum daar een live rondleiding een live rondleiding door de Tweede Schilderijenzaal. Het is niet uitgesloten dat meer musea volgen. Houd hun socialmedia-kanalen in de gaten!

Enkele andere musea zetten hun publiek nu thuis aan het werk. Het Groninger Museum zet elke week een doe-opdracht online. Deelnemers kunnen er zelfs prijzen mee verdienen. Deze week wil het museum dat deelnemers een stilleven maken met spullen die ze in huis hebben liggen.

Een overzicht van de verschillende online museumactiviteiten is te vinden op de site van Museumkaart.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share