Nieuws

Stedelijk Museum Schiedam toont troostkunst

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second
Jacques Tange, Interieur met kat, 2020.

Eind april verschenen ze voor het eerst in het straatbeeld: affiches met ’troostkunst’ uit Schiedam. Inwoners van de stad plakten ze massaal achter het raam. De originele kunstwerken waarvoor de posters de basis vormden zijn vanaf 1 juni 2020 te zien in het museum.

Tijdens de sluiting van het museum konden mensen gratis een versie van het affiche Troostkunst uit Schiedam bestellen. Ze zijn ontworpen door ruim vijftig Schiedamse kunstenaars. De animo overtrof de verwachtingen, vindt directeur Deirdre Carasso. “In drie weken tijd verstuurden we zo’n vijftienhonderd affiches. In de stad brachten onze vrijwilligers ze rond.” Een kwart ging naar mensen buiten Schiedam, tot aan Canada toe.

Verschillende culturele organisaties hingen de posters als een soort behang voor de ramen. “Online ging het een beetje viral”, merkte Carasso. “Het deed denken aan onze campagne bij de Museumprijs die we vorig jaar rond dezelfde tijd hadden. Ook toen schoten heel veel mensen in de stad ons te hulp.”

Het museum kreeg ook duizenden mails van mensen die het een heel sympathiek project vonden. “Sommigen schreven dat ze graag een donatie aan de kunstenaars wilden doen.”

Willem den Broeder, Het Raam, 2020.

Dat is vanaf 1 juni mogelijk, want veel van de in de tentoonstelling getoonde originele kunstwerken zijn te koop. “Op die manier geven we de kunstenaars een extra steuntje in de rug”, aldus Carasso. Wie zich geen origineel kunstwerk kan veroorloven, kan ook een setje van tien ansichtkaarten kopen. De opbrengst gaat naar alle deelnemende kunstenaars.

De werken in de tentoonstelling variëren van schilderijen en foto’s tot collages, beelden en werken met tekst. Aldo Hoeben bijvoorbeeld, maakte een kopje koffie, ofwel een bakkie troost en Jacques Tange schilderde een interieur met een poes. Deze en andere werken zijn vanaf 1 juni te zien en veelal dus ook te koop.

Schiedamse troostkunst – Voor jou, van mij, 1 juni t/m 4 oktober in Stedelijk Museum Schiedam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share